“Pasuljijada” u Iđošu, uz nezaobilazne iđoške krofne

Udruženje penzionera uz Iđoša „Treće doba“ organizovalo je drugi put manifestaciju „Pasuljijada“u okviru koje su 11 tročlanih  ekipa  kuvale pasulj, ali i pevale i družile se u dvorištu Doma kulture u Iđošu.

Sav materijal su , kako je objasnio predsednik udruženja Stojan Kolumpar obezbedili organizatori, s namerom da ovo tradionalno jelo bude što lepše i bolje skuvano:

-Ko bude bolji, neka bude. Imamo i najšarmantniju ekipu. Materijal nam je obezbedila MZ, koja opredeli određena sredstva, a na nama je da to raspodelimo na manifestacije, u okviru kojih učestvuju meštani. Ovde je svaka ekipa dobila butkicu, suva rebra, kobasice, papke, crni luk, ulje, pasulj, začine, čak i ogrev smo obezbedili, premda je većina donela svoju plinsku bocu. Nagrade su takođe obezbeđene, tako da je sve pod kontrolom dobre organizacije. Ja se zahvaljujem MZ kao i svim  učesnicima manifestacije.

Za kotlićem su svoje kulinarske stavove branili i članovi „Dore“, zatim udruženja iz okolnih sela, iz Padeja, Kozaraca, kao i domaćini. E sad, da li je pasulj lepši kao kombinacija svega i svačega, ili kada se oseti samo i jedino aroma baš pasulja, mišljenja su razna.

Manifestacija, koja bi mogla da postane i tradicija sela, osim pasulja upotpunile su i čuvene iđoške krofne, kojima nema mane ali ni premca. Ovoga puta su članice „Treće dobi“ napravile i ispekle blizu 250 krofni, koje će sa pasuljem koji je prišremila najšarmantnija ekipa biti podeljene posetiocima u okviru zajedničkog ručka.

 

Udruženje i Stojan Kolompar stoje i iza organizacije Opštinskog sportskog takmičenje penzionera, koje će biti u julu, kao i za Dane sela, koje će biti organizovano u angustu. Kolompar je dodao i da su podrška i razumevanje lokalne samouprave i MZ od nemerljive važnosti, kada je organizacija ovakvih manifestacija u pitanju. Zahvaljujući dobroj saradnji kao i zalaganju u okviru rada sela, udruženje je od MZ dobilo  prostorije i uslove za nesmetano funkcinisanje.