Otvorena izložba „Mit o graditelju“

Projekat „Mit o graditelju“ Maja Milovanović započela je 2015. godine. Uselivši se u novi stan, pronašla je fotografije i dnevnike izvesnog gospodina Luke Popovića, koji je poreklom iz Kikinde. Dokumentacija datira od početka Drugog svetskog rata.

-Ja sam to sve našla u stanu. Bilo je bačeno i nisam znala šta da radim s tim. Onda sam spontano krenula to da proučavam, da crtam i tako je nastao taj projekat, kaže autorka.

U izložbi se oseća čežnja za prošlim vremenima, kada je većini bilo mnogo lepše. Maja Milanović pokušava da pronađe i istakne sve one pozitivne aspekte tog doba, koji i izazivaju takve emocije. Sve to je iskazala kroz crteže i portrete. U nekim segmentima kombinovani su i sa fotografijama iz filmova koji su se premijerno prikazivali u tom vremenu, poput „Građanina Kejna“ i „Malteškog sokola“.

Osim dnevničkih rukopisa i fotografija, na izložbi je prikazan i rodoslov Luke Popovića, koji je sastavio pred kraj života, kao i animirana projekcija fotografija njegove supruge i njega.

Glavni junak ove priče po profesiji je bio graditelj. Umetnici su fotografije i dnevnici posebno zanimljivi baš zato što je Luka Popović bio „običan“ čovek, te je htela da od njega napravi mitski lik. Izložba „Mit o graditelju“ biće otvorena do 24. marta u kikindskom Narodnom muzeju.