Otvoren park prijateljstva “Narvik”

Gradonačelnik Pavle Markov, Mona Nilsen, članica Gradskog veća Narvika, Sonja Stin, predsednica regije Nordland i Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine APV zajednički su zasadili drvo prijateljstva zlatni jasen i tako otvorili park prijateljstva. Nakon toga polaganjem venaca na spomenik norveškim ineterniricima odata je pošta Kikinđanima koji se nisu vratili u rodnu zemlju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradonačlenik Markov istakao je da park prijateljstva “Narvik” još jedna potvrda neraskidivih veza:

-Pre dve godine obnovili smo prijateljstvo sa Narvikom kroz potpisanu deklaraciju o prijateljstvu. Tada smo rekli da ćemo početi sa novim načinom održavanja veza. Kao što smo tada obećali, uredili smo prostor koji je postao park prijateljstva “Narvik”. Na ovaj način odajemo počast svim našim internircima koji su stradali u Drugom svetskom ratu

Gošće iz Norveške nisu krile zadovoljstvo što je deo gradskog trga posvećen njihovoj zemlji.

-I ranije smo bili u Kikindi, a danas je veliko zadovoljstvo biti u vašem gradu. Ovde smo da učvrstimo prijateljstvo ne samo između Narvika i Kikinde već i između regije Nordland i Vojvodine – rekla je Sonja Stin, predsednica regije Nordland.

-Velika je čast da prisustvujem otvaranju parka prijateljstva koji nosi ime našeg grada. Govorim u ime svih stanovnika Narvika kada kažem da smo ponosni i skromni kada je reč o događajima koje su zajedno preživeli naši stanovnici i logoraši iz Srbije – dodala je Mona Nilsen, članica Gradskog veća Narvika.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica podsetio je da je naša Pokrajina sa Nordlandom ponovo uspostavila saradnju pre tri godine:

Uspeli smo da inteziviramo zajedničke akcije. Saradnju koja je trenutno zasnovana na razmeni kulturnih sadržaja i mladih želimo da proširimo na privrednu razmenu koja će dati konkretne rezultate. Ne postoje otvorena pitanja između Srbije i Norveške i ne vidim razlog da u narednom periodu ojačamo saradnju.Sve što se dešavalo sa Hotelom “Narvik” ne ide na ponos nikoga kako u Kikindi, tako i u Srbiji.

Spomenik internircima u Kikindi podignut je 1975. godine i delo je vajara Slobodana Kojića.