Otvoren Internacionalni simpozijum “Terra 2017”

Otvaranjem izložbe radova nastalih na prošlogodišnjem Internacionalnom simpozijumu skupltura u terakoti zvanično je počeo je ovogodišnji simpozijum. Internacionalni simpozijum “Terra 2017” ove godine održava se 36. put. Tim povodom na Gradskom trgu izložene su skulpture koje su nastale prošle godine, a izradili su ih umetnici iz: Japana, Francuske, Poljske, Turske i Srbije.

-Koncept simpozijuma je da vajari iz čitavog sveta dolaze kako bi pravili velik skulpture od terakote i po tome smo jedinstveni . Svi drugi simpozijumi se održavaju tako što umetnici konkurišu sa skicom skulpture koju žele da izrade. Kako niko na kugli zemaljskoj ne može da ima iskustvo sa velikom terakotom, mi to ne radimo nego pozivamo najbolje umetnike iz sveta da stvaraju kod nas – istakao je Slobodan Kojić, direktor “Tere”.

Lokalna samouprava pomaže održavanje vajarskog simpozijuma na kojem je do sada učestvovalo više od 260 umetnika.

-Ponosimo se činjenicom da “Terra” živi, postoji i razvija se u našem gradu. Iz godine u godinu simpozijum napreduje i prati viziju osnivača. Ove godine bićemo u prilici da otvorimo i Muzej “Terra” gde će biti izložene skulpture na svim ovogodišnjim simpozijumima. Važno je da zajedničkim snagama “Terru” promovišemo regionalno – rekla je Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika.

Ove godine monumentalne skulpture stvaraće: Tagir Subhankulov iz Rusije, Ilija Šoškić iz Italije, Karen Maher iz Perua, kao i srpski vajari Igor Smiljanić, Dragan Vojvodić, Davor Dukić.

-Želela sam da dođem u Kikindu i vajam na “Terri” jer sam puno čula o ovom simpozijumu. Vajanje velikih skulptura biće za mene izazov, a ujedno ću naučiti nešto novo. Znam umetnike koji su bili gosti “Terre” ranijih godina, koji su mi pričali o Kikindi i ovim skulpturama, ali potpuno je drugačije kada ste deo toga. Vaš grad je jako lep, ljudi su ljubazni tako da se osećam kao kod kuće – saznajemo od Karen Maher.

Davor Dukić je vajar iz Beograda:

-Bavim se skulpturom već 15 godina i do sada sam imao prilike da izrađujem velike skulpture, ali ne od terakote. “Terra” je specifična jer se skulpture prave od gline, a potom se peku. Ovo je novi izazov i podstiocaj za mene.

Dragan Vojvodić dolazi iz Novog Sada:

-Prvi put učestvujem i prvi utisci su odlični. Prostor u kojem se stvara je jedinstven. Mogućnost da uradite u terakoti monumentalne predmete je nešto što je važno za svakog umetnika.

Za više od tri i po decenije postojanja na simpozijumima je izrađeno više od hiljadu skulptura koje su svojevrstan beleg duha i vremena u kojem su nastale.Otvaranje su obogatili nastupi duvačkog orkestra Dobrovoljanog vatrogasnog društva i Hora “Kornelije Stanković”.