Otvoren Azija šoping centar

U prisustvu predstavnika Vlade Vojvodine, kineske ambasade u Beogradu, lokalne samouprave, u centru grada otvoren je Azija šoping centar. Kineski investitori kupili su objekat nekadašnje Robne kuće “Beograd” koja je dugo godina bila zatvorena. Ivan Đoković, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam istakao je da su Kinezi prepoznali Srbiju i Vojvodinu kao značajanog trgovinskog i političkog partnera.

Pokrajinska Vlada uspostavila je dobru i plodnu saradnju sa asocijacijom kineskih privrednika u Srbiji i Vojvodini. Ovo je jedan od projekata koji su realizovani. Više od tri miliona evra je uloženo u ovu investiciju. Objekat je otkupljen, a trenutno je zaposleno 30 radnika. Planirano je proširenje za još 20 zaposlenih – istakao je Ivan Đoković, potpredsednik Vlade Vojvodine.

Azija šoping centar prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara. Za lokalnu samoupravu važna je i činjenica da je ponovo u funkciji zgrada koja je bila jedan od simbola grada.

-Šoping centar je najveći maloprodajni trgovinski objekat ne samo na teritoriji Grada Kikinde nego i u severnom Banatu i pograničnom delu Rumunije. Očekujem da će veliki broj ljudi iz susedstva doći ovde jer je ponuda robe široka i raznovrsna – rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Obraćajući se okupljenima predsednik Skupštine Grada Kikinde dr Milovan Blažić rekao je da je otvaranje šoping centra novi zamajac u ekonomskom životu grada. Hu Wei, šef konzularnog predstavništva ambasade Kine u Beogradu dodao je da su tradicionalno dobri odnosi između Kine i Srbije stvorili uslove da se u prethodnih nekoliko godina ostvari značajan napredak u oblasti ekonomije.

-Azija šoping centar nije tu samo zbog kupovine nego i zbog razvoja kulture i prijateljstva dva naroda. Ovakve investicije kineska ambasada u Srbiji rado pomaže. Verujem da će i ovaj projekat dobiti svesrdnu podršku pokrajinskih I lokalnih vlasti kao i do sada – zaključio je Hu Wei

Iz Kine je u Kikindu i severni Baanat prošle godine uvezeno dobara vrednosti 4,24 miliona dolara. Reč je mahom o robi koja je koristi u našoj industriji i to u metalskom i prehrambenom sektoru.