Otvoren 37. Simpozijum „Terra“: Kikinda ponovo domaćin umetnicima iz zemlje i inostranstva

Više od tri i po decenije tokom jula u našem gradu okupljaju se umetnici sa svih meridijana kako bi stvarale skulpture u terakoti velikog formata. Simpozijum „Terra“ počeo je, kao što tradicija nalaže“, otvaranjem izložbe radova koje su stvorili umetnici tokom prošlogodišnjeg susreta.

Svečanu ceremoniju otvaranja 37. Internacionalnog simpozijuma pratila su posebna osećanja, jer je ovo prvi simpozijum od kad je otvoren Muzej „Terra“:

-Toliko dugo očekivani Muzej otvoren je prošlog decembra, a bez njega se nije moglo ići dalje. Izuzeto je značajno da deo fundusa, koji je jedinstven na ovoj planeti, postavimo i prikažemo javnosti onako kako se to u svetu radi. Tek nakon toga idemo dalje. Ove jeseni ćemo krenuti sa specijalističkim studijama i kursevima za građane koji žele da budu deo naše produkcije. Napravljen je najvažniji korak i s pravom možete očekivati da „Terra eksplodira“. Ona je u svom potencijalu svetski brend i to će se brzo pokazati kao utemeljena tvrdnja, istakao je direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić.

Njegove reči potvrdila je i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je prisustvovala svečanom otvaranju. Ona je naglasila koliko je „Terra“ zapravo značajna za čitavo naše društvo:

-Na moje veliko zadovoljstvo i ponos svih nas, moramo istaći da je ovo nešto od nacionalnog značaja, ne samo za grad Kikindu i Vojvodinu, već i za čitavu državu. Ovo je pravi primer dobre prakse i onoga što je naše kulturno blago. Itekako imamo šta da pokažemo svetu. Ovo je svetski primer umetnosti u našoj državi.

Grad Kikinda počastvovan je što se „Terra“ iz godine u godinu razvija, a ovogodišnji simpozijum koji se odvija pod pokroviteljstvom Grada sjajna je prilika da se još jednom okupe vajari iz različitih krajeva sveta i da se iznedre nove skulpture, te da se naposletku obogati fundus Muzeja „Terra“, istakla je predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak:

-Mi svakako kao lokalna samouprava podržavamo njihov rad i njihove ambicije. Mislim da će ovogodišnji Simpozijum biti korak napred u realizaciji krajnje zacrtanih ciljeva, a to su da „Terra“ bude kompletna i da svoju priču zaokruži Akademijom. To jesu veliki i visoki ciljevi, ali nisu nerealni. U skladu sa svim mogućnostima, lokalna samouprava je bila i biće njihov partner. Želim svim umetnicima da ovogodišnji Simpozijum prođe u dobroj energiji i atmosferi i da se dogodine na ovoj izložbi zajedno radujemo.

Na izložbi koja nas očekuje za godinu dana videćemo ono što tek treba da izvaja šestoro umetnika, koji dolaze Ukrajine, Japana, Italije i Srbije. Među njima takođe vlada veliko uzbuđenje, jer su svesni da je stvarati u „Terri“ posebno iskustvo:

-Tek sam stigla u grad i ovo su neverovatna osećanja. Potpuno je vidljivo koliko je skulptura ovde važna. Ja sam profesor vajarstva na Akademiji lepih umetnosti u Napulju i sam pronalazak mesta poput vašeg za mene je sjajno, zaista fantastično.

Deo „Terre“ godinama je i Kikinđanin Jovan Blat. Ovoga puta našao se u ulozi učesnika Simpozijuma, pa na sve ovo gleda malo drugačije:

-Ja sam navikao da budem domaćin i na usluzi drugim kolegama, a sad su oni na usluzi meni. Još uvek se navikavam, već peti dan radimo i mislim da će to biti sasvim ok. Atmosfera je sjajna, kao i uvek. Polako pristižu svi gosti. Sastav će uskoro biti kompletan i biće to sasvim u redu. „Terra“ se širi i širi se prema svetu. To se oseti, veći je broj gostiju i ljudi u opticaju. Poprilično je uzbudljivo ovih dana biti u „Terri“.

Pored Rozarije Jacete i Jovana Blata, na 37. Simpozijumu stvaraće i Kohta Sakai iz Japana, Hana Kiselova iz Ukrajine i Milica Murgić – Ćebić i Nikola Macura iz Srbije. Oni će biti gosti našeg grada do kraja jula.