Otrovane pčele u više od hiljadu košnica

Trovanje pčela problem je sa kojim se suočavaju kikindski pčelari godinama unazad. Ovog proleća pomor pčela zabeležen je u ataru prema Iđošu i Bašaidu, a potpuno je uništen pčelinjak Kikinđaninu Dušanu Čipčiću, koji se pčelarstvom bavi već 45 godina:

 

 

 

 

 

 

 

-Imam 31 košnicu, a šteta je između 4.000 i 5.000 evra. Nisam veliki proizvođač. Med koristim za sopstvene potrebe, a ako preostane nešto prodam.

Pojedini ratari priključili su se pčelarima u nastojanju da se iskoreni primena zabranjenih insekticida jer su svesni koliko su pčele važne. Ipak, još uvek ima onih koji to ne poštuju. Rezime ovog prolećnog trovanja je poražavajuć, ističe Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”:

-U četvrtak poslepodne i u petak smo na terenu utvrdili da je kod 27 pčelara uništeno sve što su stvorili. Stradalo je sigurno 1.000 košnica, a po mojoj slobodnoj proceni i 1.500 košnica potpuno je uništeno. Šteta je ogromna i u najamnju ruku iznosi 120.000 evra. Na žalost, pomor pčela više nije vest .

Ovogodišnji pomor pčela većih razmera u odnosu na 2015. godinu kada je stradalo preko 2.000 košnica, tvrdi Čolak:

-Obim trovanja pčela bio je manji nego sada. Tada smo izgubili pčele izletnice, ali otrov nije stigao do košnica, kao što je sada slučaj.

O trovanju su obaveštene sve nadležne inspekcije u gradu, Pokrajini i Republici. U toku je i analiza uzorkovanih biljka koje su uzete sa sumnjivih parcela, a rezulati se očkuju uskoro.