Otkupno mesto za kornišone i u Kikindi

Povrtari iz Kikinde i okolnih mesta nekoliko godina unazad uzgajaju kornišone za poznatog kupca firmu “Maminger”. Svoj proizvod odnose do otkupne stanice u Gospođincima što povećeva troškove proizvodnje, a ovog leta kada počne berba imaće mogućnost da rod predaju u Kikindi. Kako ističu to im puno znači kako finansijski tako i u samoj organizaciji rada.

Otkupno mesto otvoriće firma “Manjo” iz Futoga koja se bavi otkupom voća i povrća. Marko Grubiša, agronom u ovoj firmi ističe da se otkupom bave na veliko i godišnje otkupe oko 10.000 tona robe. Cena otkupa biće zagarantovana po ugovoru.

-Cilj otvarnja otkupnog mesta jeste da se smanje troškovi prevozi koje su proizvođači iz Kikinde imali. Proizvodnja je intenzivna i veoma profitabilna i ovo je jedan od načina da se mala gazdinastva podstaknu da proizvode krastavce – istakao je Marko Grubiša.

Planovi firme “Manjo” su da sa područja Kikinde otkupi između 200 i 300 tona kornišona. Roba se plasira u inostrana tržišta, najvećim delom u zapadnu Evropu.