OŠ”Vasa Stajić”u Mokrinu obeležila 56 godina postojanja

Osnovna škola „Vasa Stajić“ u Mokrinu obeležila je svoj Dan škole. Đaci i učitelji i nastavnici osmislili su dan kroz razne sportske i kreativne radionice i kroz zanimljivu priredbu, kojom su se posvetili životu i radu spskog pisca, filozofa, istoričara Vase Stajića.

Povodom obeležavanja svog Dana u OŠ „Vasa Stajić“đaci i zaposleni u školi su organizovali u prepodnevnom terminu, brojne interesantne radionice u kojima su učestvovali učenici, nastavnici i učitelji, održani su turniri u rukometu i fudbalu, koji tradicionalno kod učenika izazivaju veliko interesovanje. U večernjim satima organizovana je i svečana priredba, kojoj su prisustvovali predstavnici loklane samouprave, kao i predstavnici gotovo svih škola iz grada, kao i okolnih sela.

Ova škola broji 432 učenika u redovnoj nastavi, što je čini i najvećom kada su seoske škole u pitanju. Kako je navela zamenica gradonačelnika Bosliljka Srdić, dobri rezultati po koljima je poznata ova škola jasno ukazuju o radu kako đaka tako i zaposlenih u školi:

 

-Zadovoljstvo je danas biti u najvećoj seoskoj školi, rekla bih našoj školi, “Vasa Stajić” i istakla, u našem Mokrinu. Škola u Mokrinu je jedan od lepših primera seoskih škola, koje u ovim vremenima funkcionišu na jedan normalan  način i to u dosta  teškom vremenu, kada je velik broj škola pod znakom pitanja, zbog smanjenog broja dece, ili su pred gašenjem. Što se tiče škole u Mokrinu i MZ i grad Kikinda pomažu njen razvoj, a sve u cilju da sva naša  deca imaju jednake uslove za školovanje. Našim dragim đacima, profesorima, učiteljima, direktoru i svakako i tetkicama želimo srećan Dan škole.

 Dan škole se godinasma obeležavao u februaru, ali od nedavno je taj dan pomeren, objašnjava direktor ustanove Nenad Kihas:

-31. mart je dan kada je naša škola ponela ime čuvenog Mokrinčanina, filozofa političara Vase Stajića. Do pre osam godina je dan škole obeležavan 10. februara,  kada je rođen i kada je umro Vasa Stajć. Od pre osam godina, taj datum je pomeren za 31. mart, pošto tada je naša škola ponela časno ime Vase Stajića

Vasa Stajić je rođen 10. februara 1878. u skromnoj seljačkoj porodici u Mokrinu. Gimnaziju je pohađao u Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju u Dalmaciji.

Zbog propagiranja socijalističkih ideja bio je izbačen iz karlovačke gimnazije. Studirao je prava i filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu. Zakleo se sam sebi na studijama da će se žrtvovati za narod. Diplomirao je u Budimpešti 1902. godine i započeo rad kao učitelj u banatskim selima. Umro je na svoj 69.rođendan, u Novom Sadu, 10 februara 1947. godine. Osnovne škole u rodnom Mokrinu, kao i u Novom Sadu nose njegovo ime.