Osujećen krivolov na prepelice kod Siriga

D. D. (24) iz Siriga zatečen je u ataru sela Sirig kod Novog Sada između subote 13. i nedelje 14. avgusta u automobilu u kome je pronađena lovačka puška sačmarica za koju nije posedovao oružani list, oko 70 komada patrona za lov sitne divljači i jedna elektronska vabilica za prepelice. Službenici policijske stanice iz Temerina, zajedno sa članovima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pomenute noći obišli su teren u ataru sela Sirig kod Novog Sada zbog osnovanih sumnji da je u toku protivzakonit lov na prepelice. Tom prilikom na parceli pod požnjevenom pšenicom pronađena je jedna uključena elektronska vabilica za prepelice koja je prema važećim propisima Republike Srbije zabranjena za upotrebu i smatra se sredstvom za masovno uništavanje divljači.

20160814_013214-sTokom obilaska terena kojim upravlja Lovačko društvo „Sirig“ primećeno je putničko vozilo koje su policajci zaustavili i pretresli. U putničkom vozilu kojim je upravljao D. D. (24) iz Siriga pronađena je lovačka puška sačmarica za koje nije imao oružani list, oko 70 komada patrona za lov sitne divljači i jedna elektronska vabilica za prepelice. Osumnjičeni je priveden u policijsku stanicu u Temerinu, gde su nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem protiv njega podignute dve krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i za nezakonit lov. IMG_0944-1s
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podseća javnost da je od 2014. godine zabeležilo i prijavilo više slučajeva krivolova prepelica u ataru sela Sirig, ali ta nelegalna praksa nastavlja se do danas. Iz ove organizacije pozdravljaju odlučnu i revnosnu reakciju policajaca iz Temerina i nadaju se da će nadležni stati na put protivzakonitom lovu i uništavanju ptica selica.