Osnovci nakon testa “Šta znaš o saobraćaju”provozali nove bicikle

U sklopu podrške EU u upravljanju migracijama u republici Srbiji, PC „Kikinda“ i osnovne škole „Đura Jakšić“, „Sveti Sava“ i „Bratstvo jedinstvo“ su dobili novu biciklističku opremu i bicikle, za zajedničko korišćenje mladih osnovaca i migranata.

U Đura Jakšić“ održana je radionica „Šta znaš o saobraćaju“ za učenike osnovnih škola iz Kikinde i migrante koji borave u PCKikinda“. Na ovaj način,  kako je objasnila direktoricaškole Biljana Šimon,  osnovci su imali priliku da se bliže upoznaju sa pravilnim učestvovanjem u saobraćaju, saobraćajnim propisima i znakovima koji važe u Srbiji i zemljama evropske unije:

-U našoj školi je od septembra realizovan projekat “Krug prijateljstva”, koji ima za cilj da pomogne deci sa migracionog područja. Naša škola je domaćin, a učestvuje 24 đaka i sedmoro dece migranata, koji su u osnovnoškolskom uzrastu i pohađaju osnovnu školu.

 

Nakon obuke  đaci  su imali  mogućnost da kroz kraći kviz, kao i kroz praktični primer pokažu sve što su naučili. S obzirom na to da je Kikinda grad u kome značajan deo dece školskog uzrasta koriste bicikl kao prevoz do škole, poseban akcenat na radionici je bio usmeren ka pravilnom upravljanju biciklom.

Grad Kikinda je dao podršku u sprovođenju takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“, koja organizuje UNDP po pitanju socijalne kohezije ili socijalne povezanosti i uključenje dece migranata, koja se nalaze u PC Kikinda, naveo je član GV Milivoj Linjački i dodao:

-Svakako da je veoma bitno raditi preventivno u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Ovakav vid edukacije je vrlo značajan, preventiva je veoma značajna, edukacija mladih, dukaciji svih kategorija,  kao i poznavanje saobraćajnih propisa. Grad Kikinda je ovo podržao i radićemo na edukaciji svih učesnika u saobraćaju. Nadam se da će ova organizacija današnjeg događaja doneti i kvalitet više.

Radionicu o poznavanju saobraćaja sproveli su predstavnici automoto sekcije „nezavisnog sindikata policije“ i saobraćajne policije u pu kikinda.  U edukaciji i takmičenju učestvovali su i đaci iz prihvatnog centra, kojih trenutno ima 7 u osnovnoškolskom uzrastu. Oni su kroz ovu akciju dobili tri bicikla.

 

Nakon edukativnog dela organizovan je takmičarski deo u savladavanju prepreka i veštini snalaženja u neobičnim saobraćajni situacijama, a kikindski osnovci su dobili poklon u vidu 4 bicikla i opreme za vožnju.