Osnovci iz Nakova uče o zdravim stilovima života

Đaci osnovne škole „Petar Kočić“ u Nakovu kroz edukativnu radionicu koju su za njih organizovali članovi UG „Zdravlje na dlanu“i vršnjački edukatori Crvenog krsta, saznali koliko je bitno poštovati zdrave stilove života, kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Na prvom ovogodišnjem predavanju za osnovce, predstavljena je tema „Zdrave užine u školama“. Đaci su upoznati sa svim onim što kroz dugi niz godina zanemarivanja poštovanja zdravih stilova života može biti posledica.

UG „Zdravlje na dlanu“ i jedan od osnivača udruženja,  dr Goran Abraham  već godinama se trude da ukažu da je vrlo bitna disciplina kada su unos i priprema hrane u pitanju:

-Ovo je početak one naše “Sizifovske” borbe “Uvođenje zdravog obroka u škole”, a pored toga i edukacija dece i omladine o zdravim stilovima života. Ovim smo hteli da ukažemo deci i da proverimo koliko deca imaju saznanja i da li  su svesni da gojaznost može dosta da utiče na zdravlje.

Osim đaka, u planu je da se kroz različite oblike predavanja ili intearktivnih radionica radi i sa roditelima, koji menjajući svoje navike, mogu pozitivno da učestvuju na zdrav razvoj svoje dece. U realizaciji ovakvog vida edukacije uključen je i ZZJZ, tačnije dr Sanja Brusin Beloš:

-Ovom prilikom joj se zahvaljujem. Ona je iskazala veliku želju i energiju da konačno skrenemo pažnju na ovu masovnu problematiku što se tiče naše sredine, ali i cele zemlje. Ona će izneti podatke o samim tim užinama. Nama je u cilju da sve ovo prezentujemo i Aktivu direktora, ali i Savetu  roditelja, da im ukažemo na sve. Mi smo sada u nekoj “crvenoj” zoni, ovoj deci se ne piše dobro u narednih 20-30 godina.

Voloneri Crvenog krsta godinama rade na ličnoj edukaciji putem stručnih seminara, nakon kojih su spremni da kroz dobru obradu teme, na pravi načion ukažu vršnjacima i mlađoj populaciji na sve zamke modernog života.

OŠ „Petar Kočić“ godinama sarađuje sa organizacijom Crvenog krsta i realizuje različite vidove humanitarne pomoći. U okviru dečje nedelje, pokrenuta je zajednička akcija, koja je danas završena, a prema rečima učiteljice Biljane Novaković, đaci su dokazali da znaju šta je humanost:

-Naša škola veoma lepo sarađuje sa organizacijom Crvenog krsta. U septembru smo imali aktivnosti “Trka za srećnije detinjstvo”, a u okviru Dečje nedelje smo organizovali akciju solidarnosti “Dečiji humani bazar” gde su deca skupljala igračke i odeću. Kroz svaku od ovih aktivnosti učimo decu humanosti i darivanju.

Učenici i njihovi nastavnici i učitelji već razmišljaju o mogućim radionicama, u okviru kojih bi mogli da prave poklone iznenađenja. Kao motiv bila bi upravo njihova poklon radionica koju su, pre dve godine radili pred novogodišnje praznike, a pod nazivom „Deca-deci“, dodala je Novaković.