Osnovci iz Mokrina napravili najbolji digitalni herbarijum

Prirodne lepote našeg podneblja sada, putem projekta „Digitalni herbarijum“ Narodne biblioteke „Jovan Popović“ imaju i elektronsku verziju.

Osnovci kikindskih i seoskih osnovnih škola fotografisali su najlepše krajeve svog mesta i za to su i nagrađeni. Prema mišljenju žirija, najbolji digitalni herbarijum napravili su đaci OŠ „Vasa Stajić“ iz Mokrina, koji su pažnju usmerili na Pašnjake velike droplje:

-Drugari sa Dramske sekcije i ja smo otišli do našeg atara, a Darinka Maljugić objašnjavala nam je koje biljke vidimo i koje da fotografišemo. Osvojili smo prvo mesto i jako smo zadovoljni. Fotografisali smo čičak, cvetiće i zelene biljke. Uglavnom smo biljni svet fotografisali, jer nismo uspeli da pronađemo životinje, kaže učenica četvrtog razreda Danica Čavić.

Drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Banatske Topole, a treće ekipi škole „Slavko Rodić“ iz Banatskog Velikog Sela. Oni su najlepše lokacije svojih sela ovekovečili fotografijom:

-Moje tri drugarice, bibliotekarka i ja smo fotografisali biljke. U našem selu ima divnih biljaka, koje su drugačije od onih što može videti u drugim krajevima, objašnjava Anabela Vujinovič iz Topole, dok Marija Stoja iz Velikog Sela dodaje:

-Bilo nas je šestoro u ekipi i učiteljica nam je pomogla. Išli smo najviše u naš park. Biljke smo prvo tražili na internetu. 

Zbog kvaliteta rada, dodeljena je i nagrada za četvrto mesto, koja je pripala ekipi OŠ „Petar Kočić“ iz Nakova. Prva smotra „Hortikulturnih biblioteka Srbije“, koja je upriličena baš u Kikindi, predstavlja veliki iskorak u inovativnosti u bibliotečkoj delatnosti i povezivanju sa realnim životom:

-Jako je važno i da je sam projekat zaživeo u Kikindi. To nije samo nešto što se dešava u čitaonici ili na internetu, već živi sa decom. Ono što je za nas jako važno je da imamo i dodelu nagrada za elektronski herbarijum, koji su izradila deca i koji će biti prisutan na najgledanijem sajtu što se ovoga tiče u Evropi garden.rs, istakao je Mirko Marković predsednik UO „INternet kluba Srbije“

Projektom „Digitalni herbarijum“ Narodna biblioteka još jednom je izašla iz svojih standardnih okvira, a na benefit svojih čitalaca, posebno najmlađih:

-Moramo naći nove mehanizme i uključiti nove tehnologije u naš rad, a da to bude skopčano i sa knjigom. Tada je najvažnije da se posvetimo deci, jer je to baza budućih čitalaca. Na nama je da, koristeći savremene tehnologije, od malog čitaoca napravimo pravog čitaoca i da više ne moramo da govorimo koliko je to značajno, već da samo po sebi bude važno, objašnjava direktorica ove ustanove Radmila Perović.

Najbolji su dobili i prigodne nagrade, a prvoplasiranima je uručena sadnica Pančićeve omorike, naše najznačajnije endemske vrste. U znak zahvalnosti, pobednici su za publiku izveli i svoju autorsku predstavu „Let iznad dropljinog gnezda“, u kojoj se upozorava da je danas čovek nikad otuđeniji od prirode.