Osnovan Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine


U Svečanoj sali Skupštine opštine Savski venac u Beogradu, u subotu 1. decembra, konstituisan je Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine. Za predsednika Saveta, u narednom četvorogodišnjem periodu, izabran je Dragoljub Malović, direktor filijale „Dunav osiguranja“ iz Pančeva, za zamenika je izabran Ljubiša Simović, dok je za predsednika Izvršnog odbora imenovan Nikola Muhadinović.

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji apeluje na aktuelnu vlast u Crnoj Gori da se uzdrži od svih političkih poteza koji ugrožavaju dobre međusobne odnose naših dveju zemalja i naroda.
” Primer takvog poteza je nedavna odluka crnogorskog parlementa o usvajanju Rezolucije o stavljanju van snage odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije. Osim što je, nažalost, dala krila ultranacionalističkoj ostrašćenosti jednog dela crnogorskog društva i besmislenoj, ali ne i bezazlenoj antisrpskoj mržnji, ta odluka nije donela nikakav drugi politički efekat, naročito ne pozitivan.  Uz to, apelujemo i da se zaustave i sankcionišu svi pojedinačni izlivi te mržnje, uključujući i pretnje bombama najvišim funkcionerima Republike Srbije koje su se, nažalost, poslednjih dana mogle čuti u crnogorskom parlamentu. U isto vreme želimo da ne samo crnogorsku i srpsku, već i širu javnost obavestimo da antisrpske pojave koje se produkuju u Republici Crnoj Gori nemaju sličan odjek u Republici Srbiji – odjek koji bi njihovi podstrekači možda i želeli. Naprotiv, ovde se, iskreno i bezrezervno, poštuje naša samosvojnost i pravo da se osećamo i izjašnjavamo kao Crnogorci, kao i sva druga prava koja nacionalnim manjinama pripadaju.
To je, po našem mišljenju, potpuno prirodno jer – ne samo u regionalnim okvirima, nego i mnogo šire – ni po istoriji, ni po tradiciji, ni po vrednostima koje baštine i poštuju, ne postoje dva bliža naroda od crnogorskog i srpskog.
Stoga i apelujemo da se ta bliskost – bez iracionalnog straha da će to ugroziti identitet bilo kojeg od njih – u vremenu koje dolazi iskoristi kao temelj za bolju saradnju Republike Crne Gore i Republike Srbije na svim poljima”, ističu u Nacionalnom savetu crnogorske nacionalne manjine.