Osmi nastavak priče o detektivki Harijeti predstavljen Kikinđanima

Knjiga „Odlazak u Jolki Palki“ Mirjane Đurđević osmi je nastavak serijala priča o detektivki Harijeti. Za razliku od drugih književnih likova, ona je vremenom ostarila i sada se bori sa problemima sa kojima se suočavaju skoro sve žene njenih godina.

Zbog sanacije tavanice u glavnoj zgradi Narodne biblioteke „Jovan Popović“, u narednom periodu ova institucija organizovaće književne večeri u svom Dečijem odeljenju. Prva od njih održana je sinoć, kada je Mirjana Đurđević predstavila svoj novi roman „Odlazak u Jolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih“.

Detektivka Harijeta, glavna junakinja ovog romana, sada se nalazi u kasnim pedesetim godinama i u invalidskoj penziji. Brine se o dementnoj majci, što je uvek problem, pogotovo kada ni sam o sebi ne možeš da se brineš. Ovaj lik samo je refleksija većine žena koje se nalaze u tim godinama.

Upravo to je negde bila i motivacija. Imam puno prijatelja, a i sama sam u tim godinama. Svi željno očekujemo penziju za koju godinu. Zapravo se većina susreće sa tim problemom da u sveopštoj nemaštini u kojoj živimo ne možeš ni o svojoj deci, ni o sebi da vodiš računa, a još se pojavljuju i problemi sa roditeljima, ističe autorka i dodaje da to umnogome zavisi i od sredine.

U manjim mestima u jednom domaćinstvu živi više generacija jedne porodice, dok u velikim gradovima ostareli roditelji uglavnom žive sami. Specifičnost ovog romana, osim po temi, ogleda se i u samom naslovu:

-Jolki Palki je ruski eufemizam za psovku, nešto poput našeg „Idi u peršun“, ali mnogo gore.

Mirjana Đurđević nije sigurna da li će nastaviti i dalje da piše o svojoj junakinji, jer nikad nije ni nameravala da priče o njoj postanu serijal. Ipak, kako kaže, publika je često pita „Kada će nova Harijeta?“. Na promociji je, osim autorke, o knjizi govorio i pisac Srđan Srdić.