Osmaci polažu test iz matematike u četvrtak

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za “Novosti” potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi „provaljen“ i to da se to dogodilo u nekoj školi. On navodi i da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je “zatajilo” negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo. Ministar prosvete Šarčević navodi da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio.

Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima. Da podsetimo, osmaci su juče od 9 do 11 sati polagali ispit iz maternjeg jezika. Na testu je bilo ukupno 20 zadataka, iz tri nivoa znanja – osnovnog, srednjeg i naprednog. Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko. Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova. Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine. U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.