OŠ u Mokrinu 60 godina nosi ime “Vase Stajića”

Jubilej, 60 godina od kada osnovna škola u Mokrinu nosi ime Vase Stajića, obeležen je svečani programom u Domu kulture. Ova škola, koja danas broji 456 učenika, iznjedrila je veliki broj izuzetnih učenika, kojima se Mokrin i Kikinda diče, ukazala je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

-Meni je zadovoljstvo što sam danas u lepoj, mokrinskoj varoši, a takođe i u OŠ “Vasi Stajić”. Biti i postojati kao škola u selu danas je izuzetno teško, pa čak i u ovako velikom selu, kao što je Mokrin. Na žalost, nemamo puno takvih sela. Poslednjih godina, škola postiže izuzetne  rezultate, koji su za pohvalu. Istakla bih da su oni shvatili da škola nema samo vaspitno obrazovnu ulogu već i kulturnu ulogu i da su shvatili da je škola velika institucija i centar sela i da okuplja ne samo decu i mlade, nego i sve žitelje Mokrina.

Školstvo u Mokrinu, naveo je direktor ustanove Nenad Kihaz,  spominje se  u važnim dokumentima od 1756. godine. Ime istaknutog istoričara, filozofa, pisca, ali na prvom mestu učitelja Vase Stajića osnovna škola u selu nosi od 1958.godine. 

Pozorišna sala je bila premala za sve prijatelje i saradnike škole, koji su želeli da uveličaju svečanost. Na sceni su se smenjivale priče, nekada ispričane od strane Vase Stajića, ali i Mirosava Antića i Raše Popova.

 

Vasa Stajić je napisao više od 20 knjiga i više od 100 naučnih rasprava. Bio je sekretar Matice srpske, a nakon Drugog svetskog rata izabran je za njenog doživotnog predsednika. Osim OŠ u Mokrinu ime velikog Mokrinčanina nosi i škola u Novom Sadu.