Organska proizvodnja u ekspanziji

Tokom decembra organizovana je javna kampanja “Mesec organske hrane” kako bi se unapredili uslovi u našoj zemlji za ovu proizvodnju. Jedna od pionirki organske proizvodnje u našoj sredini je majka troje dece iz Kikinde Svetlana Stojanović. Proizvođač je postala je jer joj je cilj bio da e njena decu zdravo hrane.

 

 

 

 

 

 

-Sve je počelo 2003. godine u vreme kada su trebala da se rode dece. Uvek sam se pitala kakvog su kvaliteta namirnice koje deca jedu. Tako sam započela posao koji ispao čaroban i postao je moja životna filozofija – istakla je Svetlana Stojanović, proizvođač organske hrane.

Proizvođači organske hrane imitiraju sistem na koji priroda funkcioniše.

-Najvažnije je ispoštovati prirodne uslove, postojeće okruženje, eko sisitem, plodored, združivanje useva i biljaka. Bitno je da se ne ošteti okruženje više nego što mora. Priroda treba da ostane što više netaknuta jer je takvu ostavaljmo našoj deci – kaže naša sagovornica.

Podaci govore o velikom potencijalu za razvoj ove grane privrede jer je od 2012. godine površina na kojoj se uzgaja organska hrana u Srbiji udvostručena, a broj proizvođača je povećan više od šest puta. Izvoz je takođe porastao .

-Sa godinama smo došli do toga da uzgajamo sve što ima u našoj okolini. Raduje me što dobra priča organskog uzgoja raste. Više je proizvođača, literature, pomoći tako da je puno lakše početnicima koji planiraju da se bave ovom proizvodnjom – dodaje Svetlana Stojanović.

Sve što proizvede naša sagovornica proda na organskoj pijaci u Beogradu, a njena roba nalazi se u pojedinim prodavnicama zdrave hrane. Osim svežeg voća i povrća prodaje i zimnicu koju pravi od voća i povrća koje sama uzgaja. Veliku ulogu u planiranju naredne proizvodnje imaju klimatske promene. Vredna Kikinđanka ima sedam plastenika i njivu od 1,5 hektara. Ima planova da u narednim godinama ugosti decu, ali i ostale zainteresovane koji imaju želju da pobegnu od gradske vreve i uživaju u miru.