Opušteno, ili dopušteno u hrani i piću


U periodu praznovanja često smo skloni da ni ne primetimo koliko se organizam istrošio i koliko mu je potrebno odmora i sna. Preobilna trpeza, kao preterivanje u piću mogu da imaju posledice u vidu potpunog zastoja u funkcionisanju organizma. 

Ipak, baš u ovom periodu “običan” čovek se pita – ima li pravo da bude blagonaklon prema ličnom hedonizmu, bar u danima, kada  se slavi? Svakodnevni život  sadrži trenutke opuštanja, nešto poput  momenata regresije, kada  svet odraslih menjamo za svet deteta.

Tada zaboravljamo svakodnevne brige.  Praznici su mnogima neka vrsta ventila, ali  trebalo bi se ipak voditi računa o  mogućim  posledicama, pri čemu se ipak misli  na preteranu  konzumaciju  alkohola. Stručnjaci,  prevashodno psiholozi  smatraju da  prejedanje za praznike,  nije stvar gladi, već skrivenih psiholoških okidača, koji nas teraju da želje kompenzujemo kroz hranu.

Dokazano je kroz istraživanja da se žene tokom praznika, u proseku, ugoje više od dva kilograma! To opet može biti  izvor novog nezadovoljstva, zato opraznike ne treba shvatiti kao poziv na prejedanje. Veće količine hrane nego obično mogu  da stvore nelagodnosti kao što su nadutost, težina u stomaku, problemi sa snom. To je dovoljan razlog da se ni za vreme praznika ne zanemare baš sve “kočnice”. Kako smo saznali iz Službe Hitne pomoći poslednjih dana su imali više intervencija i poziva, premda ne zbog prejedanja i mučnine.  Najčešći razlozi su bili padovi, frakture, uganića i lomovi, a bilo je intervencija i zbog saobraćajnih nezgoda, čiji se broj uvećava sa hladnim vremenom i minusom u vazduhu.

Meteorolozi za predstojaće dane najavljuju kratko razvedravanje što će jutarnje temeprature vazduha oboriti na – 10 stepeni i niže, a biće jakih mrazeva. U većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine.

Za Banat prosek je od -1 do pet stepeni. Zanimljivo, mada ne za Primorce, je to što  mrazeve ovog Božića imaju  i ljudi na obali Jadrana jer  se hladnoća spustila  i do obale. Na osetno zahlađenje su  uticali  snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.