“Optičke iluzije” u Centru za stručno usavršavanje

U okviru realizacije saradnje Centra za stručno usavršavanje sa Centrom za podršku nauke iz Beograda, postavljan je nov eksponat „Optičke iluzije“ u Parku nauke. Ovo je 15 eksponat, koji je postavljen u Centru za stručno usavršavanje.

Eksponat Optičke iluzije se sastoji od deset optičkih iluzija. Cilj autora eksponata je bio da na ovaj način omogući upoznavanje učenika i svih zainteresovanih sa optičkim iluzijama koje su dizajnirane tako da svojim oblicima i bojama stvaraju kod posmatrača neku drugu dimenziju realnosti koja je usko povezana i sa psihologijom. Kako je naveo profesor geografije inače doktor geografskih nauka Goran Stojićević, ovo nije prvi put da sarađuje sa kikindskim centrom:

-Ovo je veoma bitno, zato što je ovo jedinstven način učenja za osnovce i srednjoškolce, kao i sve  posetioce. Danas su   tu pet novih instalacija. Uz veliku zahvalnost Centru za stručno usavršavanje i direktoru Dejanu Karanoviću mi smo  i ovaj projekat uspešno realizovali. Sve je više đaka u Vrtu znanja što potvrđuje da dobro radimo.

Pet instalacija koje su danas postavljene u Parku nauke su proistekle iz projekta „Od iluzije do stvarnosti“koje je finasirao Centar za podršku nauke. Namera je, prema tvrdnji direktora CSU Dejana Karanovića, da Centar dopuni svoj prostor kako bi bio što atraktivniji za sve one koji žele nešto novo da nauče i da dopune svoje znanja, kada je nauka u pitanju:

-Namera je da svim đacima i posetiocima obezbedimo što bolje uslove za tu vrstu novog načina učenja. Jeste da je ovo proces koji iziskuje i materijalnih sredstava, kako bi se doteralo sve, ali mi smo istrajni u tome i sigurni smo da ćemo naporaviti park za ponos grada.

Danas su kroz predavanje i edukaciju prošli đaci OŠ „Sveti Sava“. Kako su komentarisali, gradivo je daleko lakše savladati, kada se na praktičnom primeru utvrdi sve ono što teorija zagovara.

Tokom prošle godine je kroz Centar za stručno usavršavanje prošlo oko 14 000 ljudi, što kroz razne radionice, predavanja, seminare. Namera ja da se baš kroz postavku što većeg broja eksponata centar učini još zanimljivijim, pogotovo školskoj deci. Treća godina je od kada je Vrt znanja postoji u centru. Kako je Karanović rekao, nedavno su preneli Strouzberi drvo, koje je bilo na trgu, a namera je da ga adaptiraju i rekonstruišu kako bi mogao da osvetli sve eksponate i sam centar.