“Oluja” da se ne zaboravi

Parastosom u pravoslavnoj crkvi Kikinđani su odali počast svim stradalim i prognanim Srbima u vojno policijskoj akciji “Oluja”. U znak sećanja na 22. godišnjicu od pogroma Srba iz Hrvatske u Kulturnom centru u saradnji sa Muzejem žrtava genocida iz Beograda otvorena je izložba “Oluja nestanak Srpske Krajine avgust 1995”.

-Proces nestanka Srba iz Hrvatske traje već stotinak godina. Tada je nastala ideja o formiranju NDH, a po mogućstvu bez srpskog naroda. Taj projekat je, na žalost, manje-više završen jer je Srba u Hrvatskoj svega tri odsto – istakao Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida.

Dan sećanja svake godine organizuju Udruženje Srpski ratni veterani uz podršku Grada Kikinde.

-Srpski narod, kako nas istorija uči, strada jer ne zna da napada i osvoja, nego da se brani.Nismo uspeli da se odbranimo u ovom poslednjem egzodusu i sada obeležavamo sećanje na tragediju koja se desila pre 22 godina. Mi nećemo zaboravati, ali će srpski narod ostati veran slobodarskoj tradiciji, da poštuju slobodu drugog i da se bori za svoju – rekao je dr Milovan Blažić, predsednik Skupštine Grada.

-Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje i pokazuje šta se dešavalo i dešava se i danas. “Oluja” nije bila samo jedan trenutak koji se desio, kako se predstavlja, nego je reč o kontinuitetu događaja koji traju i danas – dodao je Radovan Momčilov, Udruženje Srpski ratni veterani.

Simbolično, u podne se oglasila i sirena koja je podsetila da je u operaciji “Oluja” iz Hrvatske prognano 220.000 Srba.