Oktobar je lepši uz “Jovine osnovce”


Oktobar sa svojim jesenjim bojama mesec je koji je posvećen sugrađanima treće dobi. U Gerontološkom centru tada je najšarenije i tada korisnici centra  uživaju i to najčešće u društvu najmlađih, kao što je to bio i danas sličaj, kada su im u gostima  bili učenici OŠ „Jovan Popović“.

Inače, u centru se trude da svakog meseca organizuju neku aktivnost, ali je oktobar najšareniji, navela je rukovodilac Novog doma, Stanislava Žilić:

-Mi se trudimo da cele godine ulepšamo dane svim korisnicima. Imamo razne radionice, odlazimo i posećujemo škole, razna udruženja. Danas su nam gosti đaci OŠ “Jovan Popović” sa kojima drugu godinu realizujemo projekat “Idemo dalje”, koji traje šest meseci. Mi se i van projekta jako lepo družimo.

Saradnja zbližava one čije se godina rođenja razlikuju za čitavih pola veka u startu, ali i jedni i drugi umeju da uživaju u druženju. Kako je navela direktorica škole “Jovan Popović”, Jelena Krvopić, u planu jeda projekat koji je dobio dobre ocene zaživi i u narednim godinama:

-Ovo je neizbežna naša aktivnost u okviru koje naši đaci priređuju i pripremaju priredbu, u kojoj uživaju i đaci i korisnici centra. Ono što je specifično i za našu školu i za Gerontološki centar je međugeneracijska  saradnja, koju mi realizujemo kroz pomenuti projekat, koji se realizuje drugi put.

Među generacijska saradnja se ogleda u tome da kroz projekte svoje životno iskustvo bake i deke prenose na učenike, dok đaci kroz savremene radionice uvode starije sugrađane u  suvremeni svet, svet 21. veka.

Jedna od najinteresantnijih radionica bila je kada su korisnici Gerontološkog centra učili “Jovine osnovce” da prave čikove nasuvo, dok su đaci, kroz povratnu radionicu učili starije kako da koriste Internet ili FB, kako bi našli neke svoje stare prijatelje. Projekat između škole i centra je ocenjen izuzetnom ocenom, te se i ove godine nastavlja, a akcenat se stavlja na međugeneracijsku saradnju kroz niz zanimljivih aktivnosti.