“Odvezani” Ane Šnabl u Narodnoj biblioteci

Knjiga „Odvezani”, mlade slovenačke spisateljice, Ane Šnabl, predstavlja zbirku deset kratkih priča, koje se bave psihološkim stanjima, koja se dešavaju među ljudima.

 

Kako sama autorka naglašava, psihopatologija je ono što ona opisuje kroz priče, a sam naslov knjige“ Odvezani“ najbolje predstavlja ljudske odnose, koje ona analizira:

-Nisam imala neku osnovnu ideju, u meni se jednostavno nakupilo dovoljno znanja o ljudima i njihovim stanjima. Kada sam shvatila da imam podosta informacija, jednostavno sam ih smestila u različite priče, gde je realističan pristup životu. Ukoliko ste iskreni prema onome što pišete, u njoj možete naći i dosta mudrosti, humora, duhovitosti, ali bih svakako rekla da je knjiga realistična, nikako tragična.

Knjiga „Odvezani“ autorke Ane Šnabl iz Slovenije, u izdanju Partizanske knjige, čiju promociju je juči mogla da vidi kikindska publika u Narodnoj biblioteci, 2017. je proglašena za najbolju debitanstsku knjigu.

Ova mlada i perspektivna književnica na doktorskim je studijama filozofije, a kako se nada, njena će se teza baviti mogućnostima feminističke autobiografije. Trenutno radi na romanu koji se dešava kasnih 80-ih u Sloveniji.