Održana svečana akademija “100 godina slobode-stogodišnjica Kikinde u Srbiji”

Svečanom akademijom održanom sinoć u Narodnom pozorištu obeležena su dva značajna jubileja- stogodišnjica oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji.  Svečanoj akademiji prisustvovali su i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, kao i brojni drugi zvaničnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti. 

Gradonačelnik Pavle Markov je obraćajući se prisutnima, podsetio na burnu i slavnu prošlost našeg grada, njegove početke kada je nastao u sred nepregledne močvare, važne istorijske trenutke u kojima je Kikinda postala stub i svetionik srpstva, na uspon Velikokikindskog dištrikta kao mesta slobodarskih razmišljanja i razvijanja ideja ujedinjenja sa maticom Srbijom. U godinama Velikog rata Kikinda je dala najviše dobrovoljaca koji su, odbijajući da ratuju na strani Austrougarske, postajali deo srpske vojske, istakao je gradonačelnik Markov.

Prateći istoriju, čuvajući tradiciju i običaje danas, čitav vek kasnije, stojimo slobodno ponosni na postupke naših predaka sa željom da postanemo ponosni potomci slavne prošlosti, ali i oni koji će Kikindu voditi kroz novo vreme razvoja i uspeha negujući slobodarske ideje naših prethodnika i stvarajući bolju budućnost za naše potomke– naveo je Markov.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je ukazao da je pre tačno jednog veka završena jedna i započeta druga istorijska epoha slobode, ravnopravnosti, prosperiteta i zajedništva.  Mirović je naglasio važnost tri načela: slobode, zajedništva i ravnopravnosti koja su temeljem odluka iz 1918 godine trasirala put za naredne decenije i vekove, a danas čine suštinu našeg života i budućnosti u Vojvodini.

Stogodišnjicu slobode, s ponosom na naše velikane i njihovo neprolazno delo, zajedno ćemo obeležiti i nizom manifestacija koje povodom 100 godina od istorijskog prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, Pokrajinska vlada organizuje 24. i 25. novembra u Novom Sadu– rekao je Mirović.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković navela je da i ova svečana akademija priča o borbi čitavog jednog naroda, borbi biblijskih razmera sa zlom koje je pretilo da ne samo izbriše jedan puk, selo, grad, već čitavu jednu zemlju, ali se ovaj narod pokazao nesalomivim, verujući u čistotu i pravednost svojih ciljeva. 

Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada je doneta istorijska i najznačajnija odluka u 20. vek, o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, ovaj slobodarski grad predstavljalo je 16 delegata – paora, trgovaca, profesora, sveštenika, a svi oni su bili deo nacionalnog pregnuća da ostvare vekovnu težnju za prisajedinjenjem– rekla je predsednica Narodne skupštine.

Gojković je istakla da moramo zaustaviti pokušaje prekrajanja istorije, da je na nama da jednako poštujemo svoje i tuđe zrtve. Porivi i interesi zbog kojih je nastao Prvi svetski rat nisu sasvim nestali, globalizacija i interesi velikih, u međusobnom suprotstavljanju, ponekad zanemaruju interese drugih naroda.

Na svečanoj akademiji prikazan je dokumentarno igrani program “Živa istorija”. Ostvarenje nastalo pod rediteljskom palicom Dragana Ostojića na autentičan umetnički način, kombinacijom filmskog i pozorišnog izraza govori o istoriji Kikinde-od nastanka preko prelomnih istorijskih trenutaka među kojima su i Veliki rat i odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, pa do danas.

Svečana akademija okupila je brojne zvanice i goste grada među kojima su bili i pokrajinski sekretari Vladimir Galić, Nenad Grbić, Zoran Milošević, potpredsednice Skupštine Vojvodine Snežana Sedlar i Aleksandra Đankovic, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić, Nikola Banjac, generalni sekretar pokrajinske skupštine, Jožef Kabok, pomoćnik pokrajinskog sekretara za nauku.