Održana prva prodaja imovine “Prima produkta” u stečaju

Nakon što je 1. juna raspisan oglas za prodaju kompletne imovine fabrike “Prima produkt” u stečaju u prostorijama ove firme organizovana je i prodaja. Procenjena vrednost ukupne imovine je milijardu i 205 miliona dinara, a prodavala se po celinama. Niko nije bio zainteresovan za kupovinu najvrednije celine, čija je početna cena bila milijardu i 100 miliona dinara, a obuhvata objekte fabrike u ulici Nikole Tesle 2 i to: proizvodnu halu sa aneksima, magacine, upravnu zgradu, objekat kolske vage , kotlarnicu, mašinsku radionicu, laboratoriju sa pripadajućom opremom i zalihama rezervnih delova. Od ukupno 11 celina ponude su podnete za kupovinu četiri.

-Ponude su podnete za opremu van upotrebe koje su podeljene u dve celine i za kombajn za grašak marke “pluger” i kombajn za kukuruz šećerac marke “oksbo”.Često se dogodi da na prvom oglašavanju ne bude ponuda za sve celine. Uslediće ponovno oglašavanje prodaje uz procenu stečajnog upravnika da li je potrebno malo umanjiti cenu ili ne – istakla je Jelica Vukolić, stečajna upravnica.

Nije bilo zainteresovanih kupaca ni za dvosoban stan u Svetosavskoj ulici 43, kao ni za jedno teretno i tri putnička vozila. Prodate su oprema van upotrebe po ceni od 1,6 miliona dinara firmi “Rvač” doo iz Zrenjanina i linija za grašak i boraniju takođe van upotrebe po ceni od 274.000 dinara firmi PIK “Bečej”.

-Prihvaćene su ponude koje su iznad 50 procenata od procenjene vrednosti, što je u skladu sa zakonom. Ponude za kombajne bile su niže od 50 odsto procenjene vrednosti i o tome da li će biti prodate po toj ceni odlučiće podbor poverilaca – rekla je stečajna upravnica.

Stečaj u fabrici za preradu voća i povrća pokrenut je 19. novembra 2015. godine. Kako niko nije podneo plan reorganizacije ove firme proglašen je bankrot. U fabrici od 2014. godine nema proizvodnje.

-Očekujem da će na narednim prodajama biti kupaca za objekte fabrike. Prema mom iskustvu ponuđači kod prve prodaje kalkulišu sa cenom jer očekuju nižu cenu sledeći put. Mislim da će “Prima produkt” biti prodata na drugoj ili trećoj prodaji – optimistična je Jelica Vukolić.

Prima produkt“ ima dugovanja od oko dve milijarde dinara, a potražuje oko 11 miliona dinara. Najveća dugovanja su prema bankama i fondovima. Radnicima nisu isplaćene dve i po zarade. Stečaj u „Primi produktu“ pokrenula je „Nova Agrobanka Beograd“ u stečaju i to preko Agencije za osiguranje depozita zbog duga od oko 10 miliona evra. “Prima” je privatizovana 2003. godine i ta privatizacija bila je poništena jer su tadašnji vlasnici kreditno zaduživali fabriku pa su banke usled nenaplativosti svojih potraživanja prodale nepokretnu i pokretnu imovinu koju je kupio Stojan Ždrnja iz Subotice. Tada je nastao „Prima produkt“ koji je nakon izvesnog vremena preuzela Fabrika metalnih proizvoda koja je bila vlasnik do pokretanja stečaja.