Održan pomen Lidiji Aldan

Na današnji dan 1942. godine čuvena kikindska revolucionarka Lidija Aldan izvršila je samoubistvo, kako ne bi bila uhvaćena od strane fašista. Sećanja na ovu heroinu narodnooslobodilačke borbe i dalje ne blede.

Gradski odbor SUBNOR-a organizovao je komemorativni skup povodom sedamdesetpetogodišnjice od pogibije Kikinđanke Lidije Aldan, koja je bila istaknuti antifašistički borac. Polaganje venaca obavljeno je kod spomen biste poznate revolucionarke, u mesnoj zajednici koja nosi njeno ime.

Heroina Drugog svetskog rata rođena je 1921. godine u Ekaterinburgu u SSSR-u, a njena porodica stanovala je u našem gradu, u Ulici Đure Jakšića broj 3. Iako je živela u skromnim uslovima, Lidija je oko sebe okupila veliki broj mladih intelektualaca našeg grada.

Kako je istaknuto na komemoraciji, Lidija je bila po prirodi veoma ozbiljna i setna, te da je podsećala na prave ruske revolucionare. Bila je odana i predana ideji antifašističke borbe. Skončala je veoma mlada, u 21. godini života, izvršivši samoubistvo hicem iz pištolja, kako bi izbegla hapšenje od strane Nemaca.

-Lidija je bila jako senzibilna osoba, ali je nažalost, kao i mnogi u tom vremenu, rano je završila svoj život. Takav rad, a pogotovo u sredini kakva je naša Vojvodina, gde je konspiracija ipak bila malo teža. Ona nije mogla proći nezapaženo, s obzirom na njen rad i, nažalost, mnogi mladi skojevci su tako završavali, kaže Nenad Dimitrijević iz GrO SUBNOR-a.

Zbog svega rečenog, važno je nastaviti negovanje sećanja na sve one koji su svoje živote položili za mir i slobodu. U programu obeležavanja godišnjice smrti Lidije Aldan učestvovali su i učenici OŠ „Đura Jakšić“, koji su recitovali rodoljubne pesme.