Održan pomen kikindskim Jevrejima stradalim tokom Drugog svetskog rata

Jevrejska opština Kikinda godinama unazad obeležava jedan od najtragičnijih datuma u svojoj istoriji pomenom na Jevrejskom groblju.

Pomenu su, osim članova Jevrejske opštine Kikinda, prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, delegacije mnogih jevrejskih zajednica Srbije i članovi porodica žrtava, a predsednica Jevrejske opštine Kikinda Nevena Knežević podsetila je prisutne da je prošlo 77 godina od deportacije članova ove zajednice u koncentracione logore, kao i da je važno obeležavati ovakve datume:

Uvek znači i uvek nas prate tužna osećanja, a ceo avgust u Vojvodini označava Mesec deportacija. Pre Drugog svetskog rata ovde je postojao jedan sasvim normalan život kao što i mi vodimo sada. Članovi zajednice bili su doktori, pravnici, prodavci, trgovci.

Ova zajednica bila je brojna, ali je rat preživelo svega 11 kikindskih Jevreja:

Uklapamo se u jugoslavenski prosek, jer je i ovde stradalo oko 80 odsto sugrađana. To je neviđena mržnja koja je nastala dolaskom nacista na vlast. Dovoljno je spomenuti Aušvic ili Dahau, a na prostoru stare Jugoslavije Jasenovac i Staro sajmište, gde su pored Srba stradali Jevreji i Romi, podsetio je profesor istorije u penziji Lazar Demić.

Jevrejsko groblje u Kikindi poslednja je lokacija na kojoj se mogu videti svedoci vremena kojeg više nema, jer je surovo izbrisano tokom holokausta:

Ovo je mesto koje opominje. Bez obzira što nam vreme izmiče i što smo još uvek mala snaga, moramo velikom željom očuvati uspomenu na stradalnike, dodaje Demić.

Jevrejska zajednica obeležavajući važne istorijske datume, kao i verske praznike pokušava da očuva svoju tradiciju i ponovo postane bitan činilac društvene zajednice:

Planiramo da povratimo zajednicu „na noge“. To radimo uz pomoć projekata i komemoracijama poput ove. Organizujemo različite aktivnosti i pokušavamo da edukujemo javnost, uz želju da se čuje za nas i da mi postojimo, objašnjava Knežević.

U Kikindi danas ne postoji ni jedan potpuni Jevrej, a sama zajednica broji 36 članova.