Odloženo preuzimanje “Tozinog” pogona crepa

Stari dugovi kad-tad dođu na naplatu. U slučaju fabrike „Toza Marković“ taman kada se pomislilo da će preuzimanjem od „Srbijagasa“ stati na stabilnije noge, ispostavljaju se novi, ali i stari računi. Nakon što je “Srbijagas” nastavio isporuku gasa koja je sredinom maja bila obustavljena zbog 8,5 miliona evra duga, postavlja se pitanje šta će se dalje događati sa pogonom crepa Progres RJ 26. Njegovo prinudno preuzimanje od Agencije za naplatu nenaplativih potraživanja, a na osnovu sudskog rešenja bilo je zakazano za danas.

Kako saznajemo, preuzimanje je odloženo za mesec dana u nadi da će se u međuvremenu iznaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane- agenciju rešenu da pogon što pre unovči i kikindsku fabriku kojoj je on neophodan za dalji rad i opstanak na tržištu.

Fabrika je izgubila pogon crepa zbog ranijih dugovanja, nastalih dok je vlasništvo bilo u rukama Dejana Babića, kasnije optuženog za finansijske malverzacije, odnosno njegove beogradske kompanije ITH koja je 2006. godine postala vlasnik poznatog proizvođača crepa i pločica.

Za podizanje ogromnog bankarskog kredita koji nije uzet za potrebe “Toze”, objekat površine 17.000 kvadratnih metara u kom se nalazi proizvodnja crepa označen je kao hipotekarna garancija. Agencija koja je preuzela bankarsko potraživanje zatražila je još u septembru prošle godine od poslovodstva „Toze“ da na osnovu izvršnog sudskog rešenja isprazni pogon jer se hipoteka odnosi na sam objekat, ne uključujući opremu i mašine.

Da bi “Tozi” prodala pogon, Agencija je ranije tražila 800.000 evra. Kakva transakcija će uslediti, ostaje da se vidi.

Opredeljenje većinskog vlasnika “Srbijagasa” da „Toza Marković“ nastavi sa radom upošljavajući kompletan dosadašnji ljudski i tehnički kapacitet potvrđeno je i na današnjoj sednici skupštine ove kompanije.

Zagrevanje peći je u toku, pa se očekuje da će krajem iduće nedelje iz proizvodnog pogona izaći nove pločice, a u drugoj sedmici jula i crep.