Odgovorna lica Kompanije “FCC EKO” puštena iz pritvora

Nakon akcije MUP-a, po nalogu sudije Osnovnog suda u Kikindi, B.M. (43) iz Požarevca i G.K. (52) iz Beograda odgovorna lica u kompaniji „FCC EKO“, pušteni su iz pritvora posle 48 sati zadržavanja i nastavljaju se  istražne radnje stoji u saopštenju ove firme. U njemu se navodi da se lokacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi isključivo koristi za odlaganje više vrsta otpada, u skladu sa rešenjima o dozvolama za odlaganje otpada.U Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Kikindi ne prerađuje se opasan otpad, nego se odlaže komunalni, neopasan otpad iz industrije i azbest upakovan u skladu sa propisima. Navodi se i da kompanija poseduje dozvole za sakupljanje i transport neopasnog otpada, za odlaganje neopasnog otpada, ali i dozvolu koja uključuje mogućnost odlaganja pojedinih vrsta opasnog otpada, sve do 2022. godine.

Uobičajen i redovan rad deponije podrazumeva da akreditovane laboratorije obavljaju monitoring u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom, tako da se redovno obavlja monitoring: podzemnih voda, procednih voda, emisija i gasova, zemljišta, buke, a takođe se geodetski prati rast tela deponije.

Kompanija “FCC EKO” prisutna je u Srbiji od 2006. i radi u skladu sa svim zakonskim propisima i samo u okviru važećih dozvola koje su izdale nadležne institucije.Pod redovnom je inspekcijskom kontrolom Ministarstva zaštite životne sredine i drugih nadležnih državnih organa Republike Srbije. Samo u toku 2018. godine sprovedeno je pet inspekcijskih nadzora Ministarstva za zaštitu životne sredina, u kojima osim ukazivanja na manje propuste i zahteva za uklanjanje uočenih propusta, na koje je odmah reagovano od strane „FCC EKO“, nije bilo zahteva za prekršajni postupak.

Od kada posluje u Srbiji kompanija „FCC EKO“, kako se navodi u saopštenju, u više navrata se suočila sa pokušajima diskreditovanja imena i poslovanja firme. U svim tim situacijama je utvrđeno da je kompanija u potpunosti poslovala u skladu sa zakonskom regulativom, kao i da poseduje odgovarajuće dozvole, koje su izdale nadležne institucije.

U kompaniji napominju da veruju u rad državnih organa Srbije i u to da će do najsitnijih detalja ispitati poslovanje Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi, kao i svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj , zaključuje se u saopštenju Kompanije „FCC EKO“.