Odbornici usvojili rebalans budžeta, u skupštinskoj klupi umesto Jakonića Slađana Bjelić

Na sednici gradske skupštine odbornička većina je usvojila izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine, kao i rebalans kojim su sredstva u gradskoj kasi smanjena za 104 miliona dinara. Razlog tome je izostanak sredstava od Uprave za kapitalna ulaganja za putni koridor prema Tisi. 
sednicaU gradsku kasu se, u prvih devet meseci ove godine, slilo 1,464 milijade dinara što je 61 odsto planiranih sredstava. Rashodi su u visini od 56 procenata odnosno 1,333 milijarde. 

Usvojenim rebalansom gradskog budžeta sredstva su sa 2,396 miliona smanjena na 2,292 miliona dinara. Umanjenje od 104 miliona rezultat je izostanka kapitalnog transefera od pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja. Ta sredstva su odobrena još 2011. godine.

Odbornik LSV Saša Homanov podneo je amandman na predloženi rebalans tražeći da se u budžetu opredeli 200.000 dinara za direktan, radijski ili televizijski prenos skupštinskih zasedanja. Predlog nije usvojen,a sednice će i dalje biti direktno prenošene putem interneta, preko jutjub kanala Grada Kikinde.

U raspravi o rebalansu budžeta pokrenuta je diskusija o rudnoj renti, investicijama, uređenju industrijskih zona, otvaranju “Mekafora”, dolasku “Lidla”. Šef odborničke grupe SNS Milenko Jovanov je istakao da lokalna vlast kreira atraktivan investicioni ambijent o čemu svedoči i otvaranje “Mekafora”, dolazak “Zopasa”, kao i nedavni poslovni forum koji je okupio zainteresovane strane ulagače.

LSV i koalicija “Odbranimo Kikindu” nisu podržali usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta kao ni rebalans ocenjujući da je budžetski plan loš. 

Na samom početku zasedanja, doneto je rešenje o prestanku mandata Jovana Jakonića koji je, nakon prelaska iz SPS u SNS, vratio odbornički mandat. Kako sledeći na listi socijalista Miodrag Krstin nije prihvatio mandat,on je dodeljen Slađani Bjelić, diplomiranoj hemičarki.
sladjana-bjelic

Na sednici su usvojene izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća, izmene odluka o socijalnoj zaštiti, mesnoj samoupravi, zoogijenskoj službi, javnim parkiralištima. Doneta je odluka o planu detaljne regulacije graničnog prelaza u Nakovu, a imenovani su i članovi više skupštinskih radnih tela i školskih odbora.