“Od šećera il` sna?”


U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležava se od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Dojenje – temelj života”.

Cilj Nedelje dojenja je da ojača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, obezbedi podršku majkama, te time značajno unapredi zaštitu zdravlja kako majke, tako i deteta. Škola za trudnice kikindskog Doma zdravlja, navodi koordinatorka škole Olivera Vučković Popov,  konstantno radi na što boljoj upćenosti kako zdravstvenih radnika, tako i trudnice:

-Ove nedelje, se o tome najviše razgovara, baš zato što je ovo Nacionalna nedjelja dojenja. Za majke je dojenje izetno bitno, zato što predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta zato je podrška majkama  vrlo bitna.

Babice u porodilištu i izlaze u susret, zatim je tu i patronažna sestra, koja obilazi porodilju kod kuće i upućuje je u sve nejasnoće. Najzdravija ishrana za bebe, putem dojenja često mora da se obavi i van kuće.

Na pitanje: “Da li vam smeta kada majke doje decu na javnom mestu?”, veliki broj sugrađana sa odobravanjem gleda na, kako kažu, dojenje, koje  je sasvim prirodna potreba i treba bebi izaći u susret, što govori o svesti sugrađana.

 

 Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je međutim i podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.