Od 51 potencijalnog davaoca krvi, 47 uspešno dalo dragocenu tečnost

Dobrovoljno davalaštvo krvi je jedna od akcija, kojom se se za nekoliko minuta produži nečiji život. Kikinđani se redovno odazivaju, dolaze u prostorije Crvenog krsta u nameri da pristupe tom humanom činu. Neretko u akcijama dobrovoljnog davanja krvi učestvuju cele porodice.

 

Uz saznanje da su tokom leta zalihe krvi na vrlo niskom nivou potrebno je u akcijama što veći broj humanih ljudi. Dva puta mesečno  Crveni krst zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizuje  humanu akciju, u okviru koje se prikuplja dragocena tečnost. O tome koliko je ovaj humani gest važan za veliki broj pojedinaca govori i podatak da mu se pristupa i porodično. Otac poznatog kikindskog mladog matematičara, Alekse Konstantinova, Slobodan Konstantinov  kaže da cela porodica učestvuje u akciji DDK:

-Pa maltene od punoletstva, u stvari, prvi put sam krv dao na radnoj akciji. Imao sam 17 godina, ali sam i ja hteo da dam krv, pa sam slagao da imam 18. Posle toga u vojsci, pa kao student. Možda je bilo dve tri godine pauze. Eto imam oko 35 godina staža, u dobrovoljnom davalaštvu krvi. I supruga je takođe evo tu, a i sin i ćerka su dobrovoljni davaoci krvi.

 

Godine često nisu prepreka. Ono što vodi najmlađe, vodi i one starije, a to je potreba da se nekoliko puta u godini stvarno pomogne na najhumaniji način.

Jednom dozom krvi, može se spasiti čak tri života? Toga je svestan i Kikinđanin Damir Uvalin, koji je na najbolji način obeležio svoj 35. rođendan:

-Jako sam se obradovao što se potrefilo da je baš moj rođendan, dan  kada je organizovana akcija. Rešio sam da pošto  uvek nešto dobijamo, u vidu poklona za rođendan, ja  baš danas, nekome poklanjam.

 

U toku života, srce napumpa oko 200 miliona litara krvi. To je količina kojom bi se moglo napuniti oko 80 olimpijskih bazena. Potencijalnom davaocu krvi proverava se zdravstveno stanje, kao i to da li upražnjva zdrave stilove života. Dobar primer u svetu sporta je najbolji svetski fudbaler današnjice Christiano Ronaldo, koji nema tetovaže baš zato što je  dobrovoljni davalac krvi.