Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise od 23. do 30. novembra


Evropska nedjelja testiranja na HIV i Hepatitise 2018 obeležava se u 53 zemlje kroz niz aktivnosti koje se odvijaju od 23. – 30.novembra. U Kikindi će, na Gradskom trgu volonteri Crvenog krsta, u saradnji sa ZZJZ organizovati uličnu akciju, kojom će pokušati da utiču na svest građana kroz razgovor i muzički performans.

Najavljujući ovogodišnju akciju u Kikindi, dr Tanja Karać iz ZZJZ je rekla da je nacionalni slogan ove godine „Saznaj svoj status“ i pozvala sugrađane da se preventivno pregledaju:

-Svi zainteresovani građani koji žele da saznaju svoje zdravstveno stanje mogu da dođu na testiranje u ZZJZ, koji u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u okviru kog dobrovoljno  poverljivo  radi savetovalište na HIV i hepatitise. Testiranje je jednostavno, nije bolno i ne zahteva mnogo vremena. Jedino testiranjem uzorka krvi na HIV se može utvrditi da li je osoba zaražena tim virusom.

Crveni krst i ove godine će masovnim učešćem i realizacijom niza aktivnosti članova OTJ još jednom pokušati da ukaže na sve zamke, koje donosi nedovoljna obaveštenost kako mladih tako i starijih sugrađana. Osim akcije na gradskom trgu, navela je predsednica OTJ Crvenog krsta, Mila Kovačević,  u petak u periodu od 12 do 14 sati, u planu su i večernje humanitarne žurke:

-Brojni volonteri će izaći na trg i učestvovati u uličnoj akciji. Osim te akcije i ovoga puta smo planirali humanitarne žurke, kao i edukaciju o prevenciji, koje ćemo sprovesti u svim srednjim školama.

 

Preporuka lekara je da se ponovno testiranje makar jednom godišnje osobama iz populacija pod povećanim rizikom, kao i HIV negativnim osobama čiji je seksualni partner HIV pozitivan, dok bi osobe sa rizičnim ponašanjem trebalo posavetovati da se retestiraju na HIV i češće. U Severnobanatskom okrugu u 2018.godini nije registrovana ni jedna novoobolela osoba, niti novoinficirana.