Očišćeno 54 kilometara kanalske mreže

Čišćenje kanalske mreže jedna je od važnjihih stavki u budžetu Programa mera zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta. U protekle dve godine uređeni su kanali o kojima se nije vodilo računa više decenija. Među njima je i veliki kanal kod Sajana koji se nalazi na 44. kilometru hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav.

 

 

 

 

-Ovo je veoma važan kanal tačnije žila kucavica Grada Kikinde. Njegova dužina je 60 kilometara, a spaja Tisu sa magistralnim kanalom. Potes od tridesetog do pedestog kilometra od kada je izveden nikada nije održavan. Upravo na pomenutom delu imamo desetak crpnih stanica za navodnjavanje i odvodnjavanje kompletnog grada. Ovde je crpna stanica za navodnjavanje 18.000 hektara zemljišta, crpna stanicu koja napaja ribnjak u Iđošu vodom, a ovde je i prečistač svih otpadnih voda našeg grada – rekao je Dragan Felbab, direktor VDP “Gornji Banat”.

Uređeno je osam kilometara kanalske mreže, izmuljeno je 80.000 metara kubnih mulja i istarupirano je oko 100.000 kvadratnih metara. Završeno je uređenje propusta na Starom jezeru za šta je izdvojeno šest miliona dinara, a do kraja godine završiće se pešački most preko severnog kanala.

-Pored ovoga što je veoma značajno jer obezbeđuje prilaz Starom jezeru iz Semlačke ulice važno je istaći da je očišćeno 54 kilometara kanalske mreže i 1,5 kilometar kanala Dunav-Tisa -Dunav. Imamo oko 2.000 kilometara kanalske mreže i svake godine opredeljivaćemo sredstva za njeno uređenje – dodao je Imre Kabok, član Gradskog veća .

Pored lokalne samouprave značajna sredstva izdvaja i JVP “Vode Vojvodine”, a deo novca obezbeđuje i Pokrajina.

Zahvaljujem se gradonačleniku Pavlu Markovu i članu Gradskog veća Imreu Kaboku koji su prepoznali dugogodišnji problem koji postoji na ovom kanalu. Lokalna samouprava izdvojila je osam miliona dinara, a isto toliko novca opredelilo je JVP “Vode Vojvodine” – kazao je Felbab.

U toku je snimanje dela kanala od mosta na putu za Iđoš tačnije trideseti kilometar kanalske mreže jer je sledeće godine planirano da se očisti oko četiri kilometara ovog dela kanala. Felabab napominje da očekuje da će u 2019., 2020. i 20121. godini biti očišćeno svih 30 kilometara kanalske mreže. To će doprineti da bude u funkcionalnom stanju.