Očekuje se natprosečan rod suncokreta i kukuruza

Dan polja jesenjih kultura na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe okupio je poljoprivrednike, predstavnike semenarskih kuća, kompanija, stručnjake koji su zajednički analizirali najrasprostranjenije poljoprivredne kulture kukuruz i suncokret. Hibridi su zasnovani na tipičnoj severnobanatskoj zemlji llivadskoj crnici, a ono što je netipično za ovogodišnju proizvodnju je velika količina padavina, za 200 litara od višegodišnjeg proseka, napomenuo je Zoran Simić, savetodavac PSS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Suncokret je u fazi fiziološke zrelosti. Žetva će početi već za desetak dana i očekujemo rod iznad proseka – istakao je Zoran Simić.

Godina je bila šarenolika za uzgoj jesenjih kultura s obzirom da je tokom zime vladao deficit vlage, dok je tokom letnjih meseci padavina bilo previše.

-Kukuruz će prema sadašnjoj proceni biti bolji nego prošle godine. Obilne padavine najviše su prijale kukuruzu, a berbe se očekuje početkom septembra – napominje Simić.

Lokalna samouprava opredelila je 20 miliona dinara za poljoprivrednike. Svi javni pozivi su raspisani podseća Imre Kabok, član Gradskog veća.

-Imamo 17 mera i već izdajemo rešenja po određenim konkursima. Sledeće nedelje biće raspisan javni poziv za realizaciju programa kreditne podrške i poljoprivrednici mogu da se obrate OTP banci za uzimanje beskamatnih kredita na godinu dana. Sledeće nedelje izdaćemo i rešenja za proizvođače u Banatskoj Topoli kojima su usevi nastradali od grada 20. maja. Imamo 49 poljoprivrednika , a gradska uprava izdvojila je tri miliona dinara za učešće u saniranju štete. Najviše je štete pretpela je pšenica, a znatno manja je na suncokretu i kukuruzu – rekao je Imre Kabok.

Poljoprivrednici iako će biti zadovoljni rodom nisu zadovoljni cenom.

Posetioci su mogli da vide 140 hibrida kukuruza,60 hibrida suncokreta i da se upoznaju sa najaktuelnijim dešavanjima u poljoprivrednoj proizvodnji. U kikindskom ataru pod kukuruzom je oko 30.000, a pod suncokretom 15.000 hektara.