Obuka za šivače i krojače

Obuka za šivače i krojače

Na teritoriji Kikinde sve veća je potreba za šivačima i krojačima. Više od 10 godina u našem gradu posluje fabrika “Emmepi”, ovih dana otvoren je pogon firme “Italteks intimo”, a početkom sledeće godine sa radom počinje i “Kalcedonija” gde će biti neophodno između 300 i 400 radnika osposobljenih za rad na šivaćim mašinama. Kako je Zaština radionica “Lira” osposobljena i za obuke, trenutno u ovoj firmi nezaposlene sugrađanke pohađaju teorijsko-praktičnu nastavu krojenja i šivenja.

 

 

 

 

 

-Inicijativa za obuku potekla je od Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Pošto smo kvalifikovani za radno osposobljavanje pristali smo na ovaj predlog. Trenutno imamo 15 Kikinđanki koje će kod nas biti 300 radnih sati – istakao je Branislav Bugarski, direktor “Lire”.

Pored Kikinđanki koje već duže vreme traže zaposlenje, obuku pohađaju i mlađe osobe. Sertifikate mogu da očekuju do kraja godine, a pored praktičnog polagaće se i teorijski deo.

-Ovo mi puno znači. Naučiću lepo da šijem, fale mi finese koje ću savladati. Znala sam da šijem, ali ovde sam se naučila puno čemu. Otvara se “Kalcedonija” pa ću konkurisati za posao – rekla je Miroslava Zdravković.

-Prijavila sam se zbog mogućnosti da se zaposlim. Puno sam naučila. Prvi put sam počela da radim na šivaćoj mašini u ovom pogonu – dodala je Hermina Kostić.

-Cilj mi je da kod kuće otvorim krojačku radnju. Ide mi od ruke šivenje – saznali smo od Sanje Miškov.

Branislav Bugarski ističe da je korist ovakve saradnje višestruka .

Imate mogućnost da uradite nešto dobro za zajednicu, za Grad Kikindu. Oni koji završe obuku mogu lakše da nađu zaposlenje, a i mi imamo šansu da najbolje polaznike zadržimo u fabrici – napomenuo je Bugarski

U “Liri” se nadaju da će i sledeće godine imati nove polaznike na obuci jer su polaznice motivisane da stiču nova znanja i veštine. Tekstilna industrija u Kikindi je u porastu tako da će u narednom periodu biti potrebno još šivača i krojača.