Obuka prvog psa vodiča u Kikindi u završnoj fazi


Obuka prvog psa vodiča u Kikindi, labradora Rafa u završnoj je fazi. Ovaj pas je u vlasništvu sugrađanina Igora Vujičića, koji je u ranim tridesetim skoro potpuno izgubio vid. Nakon stručnog rada sa psom i treninga, scijalizacije od šteneta do odraslog psa, pas je spreman za samostalno kretanje prema programu pas vodič-slepi korisnik. Kako je navela direktorka i osnivač Kinološke organizacije KOL KI Dragana Latinović, obuka je trajala godinu dana:

Sa nama je ovih dana tu i  savetnik iz Internacionalne federacije za obuku pasa vodiča, kako bi bili potpuno sigurni da je obuka uspešna. Ova Federacija je  u službi savetnika školama za obuku pasa, širom sveta, koje započinju ovakav vid obuke. Tu je i Tim Staford iz Engleske, koji je  dugogodišnji  instruktor za obuku pasa vodiča. Od pre nekoliko godina direktor najveće škole za obuka pasa vodiča u Engleskoj, koja proizvodi godišnje 850 timova za samostalno kretanje.

Prema njegovim podacima, trenutno je u Engleskoj oko 5000 timova, koji se samostalno kreću sa psima vodičima.Ono što je imao priliku da vidi u Kikindi oduševilo ga je i on sam  daje potpunu podršku takvom načinu rada:

Ovakav program oduzima dosta vremena, truda, angažovanja i entuzijazma, kao i odgovornosti i izdataka.. Sam početak, od šteneta do potpuno istreniranog psa zahteva dosta rada. Kako samostalnog, tako i timskog. Mi smo počeli sa obukama u Engleskoj 1931. Dosta je proteklo od tog vremena do danas. Ali mi imamo vredne i validne rezulatete. Rad naše organizacije pokrivaju jedino donacije, ne dobijamo podršku od države. Jedan od načina da se finansira rad organizacije su muzička dešavanja ili slična kulturna zbivanja, kao i pojedinačne donacije, u vidu zaostavštine u testamentima, u okviru kog se ostavlja deo imovine, za pomoć slepoj osobi za obuku ličnog psa vodiča.

Sa labradorom Rafom je dve godine radio njegov vlasnik Igor Vujičić, uz stručnu podršku kinologa Ilije Latinovića. Raf je za sada prvi pas koji će u Srbiji biti obučen prema standardima Internacionalne federacije škola za obuku pasa vodiča. Namera je da javnost prihvati Igora i njegovog psa kako ne bi nailazili na probleme. Postoji zakonska regulativa da osobe koje koriste psa voodiča imaju mogućnost da se nađu u javnom prevozu na javnim i svim drugim mestima prema njihovim potrebama, koje su sasvim iste kao i potrebe svih drugih ljudi. Ovaj pionirski poduhvat, koji je započet u našem gradu TV Rubin je propratila serijalom, “Moj pas gleda za mene”, koji je nedavno emitovan na našem programu.