Obrazovanje i zapošljavanje prioriteti Nacionalne strategije Roma

Na koji način se u gradovima i opštinama može primeniti Nacionalna strategija Roma, kakav je položaj ove manjine u severnom Banatu, upisu Roma u srednje škole i fakultete, zapošljavanju, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na sednici Saveta upravnog okruga. Skupu su prisustvovali predstavnici svih lokalnih samouprava u severnom Banatu, a gradonačelnik Kikinde Pavle Markov istakao je veoma dobru saradnju sa romskom zajednicom i nacionalnim Savetom.

 

 

 

 

 

 

 

-Postoji niz projekata koji se realiziju u cilju kvalitetnijeg života Roma. Konstanto rešavamo i pojedinačne probleme. Dosta sredstava se odvaja i od tog novca uspevamo da za dva, tri meseca uredimo desetak, petnaest kuća što je velika pomoć. Važno je da Romi budu što aktivniji i da svi oni koji imaju želje i ideje da urade nešto dobro za čitavu zajednicu, a ne samo za sebe, moraju da ostvare kontakt sa lokalnom samouopravom.

Ovo je bila prilika da se predsednici lokalnih samouprava upoznaju sa planovima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

-Komunikacija i otvoreno iznošenje problema prvi je i najvažniji korak u njihovom rešavanju – rekao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga

-Želimo da sagledamo na koji način Nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma može da bude primenjena u lokalnim zajednicama, kako do boljeg umrežavanja Centra za socijalni rad, Filijale NSZ, zdravstvenih i obrazovanih ustanova u cilju boljeg života Roma – dodao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Glavne smernice Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine su: obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i borba protiv diskriminacije.

-Više Roma i Romkinja, zahvaljujući afirmativnim merama završava srednje škole i fakultete, ali zaostajemo u zapošljavanju. Neophodno je imati afirmativnu meru za zapošljavanje – napoemnuo je Miloš Nikolić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine

Na skupu su govorili i Dejan Vlajković, generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Jelena Jovanović pokrajinska poslanica. Obilaskom lokalnih samouprava predstavnici romske zajednice nastoje da umanje i predrasude koje su na žalost i danas prisutne.