Objavljen javni poziv za drugu prodaju Metanola

Nakon što je prva prodaja fabrike Metanol propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca, iako je firma “Kronošpan Hemikal” otkupila tendersku dokumentaciju, Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za drugu prodaju metodom prikupljanja javnih ponuda sa javnim nadmetanjem.


Prodaje se kompletna imovina.Osim fabrike u Kikindi u vlasništvu ove firme je i MSK-CG sa sedištem u Baru u Crnoj Gori gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove.
Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kompleksa je “Srbijagas” sa 71, 85 odsto kapitala koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacije. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.


Podsetimo da je proizvodnja metanola i sirćetne kiseline u kikindskoj fabrici posle četiri godine stajanja, ponovo pokrenuta 2015. godine. Od tada do danas Metanol pozitivno posluje i već treću godinu ima ugovorenu prodaju proizvoda godinu dana unapred. U Metanolu je zaposleno više od 500 radnika sa prosečnom zaradom od oko 60.000 dinara. Važno je napomenuti da se MSK prodaje bez dugova.