Obeleženo 76 godina od deportacije kikindskih Jevreja

Predstavnici Grada Kikinde članovi Gradskog veća Stanislava Hrnjak i Miodrag Bulajić, jevrejskih organizacija iz Srbije, SUBNOR-a i Udruženja “Srpski ratni veterani” položili su vence na spomenik na Jevrejskom groblju. Komemoracija je održana u znak sećanja na kikindske Jevreje koji su pre 76 godina deportovani u logore. Stradanje kikindskih i banatskih Jevreja bilo je najgore tokom Drugog svetskog rata, istakao je Aleksandar Gaon, zamenik predsednika jevrejskih opština:

-Država Srbija pomogla je svim jevrejskim opštinama kojih ima deset u našoj zemlji, da dobijemo materijalna sredstva koja će nam pomoći da opstanemo. Novac će nam pomoći da odžavamo svoju tradiciju, verske obreda, kao i da edukujemo mlade.

Na tragičan događaj koji se desio 14. avgusta 1941. godine podsetio je istoričar Marko Milošev:

-Te noći je Jevrejima naređeno da se okupe u dvorištu sinagoge kako bi ih deportovali najpre u Bečej, a potom i u logore na starom Sajmištu. Do 1942. godine većina Jevreja je izgubila život. U Kikindi je od 360 Jevreja svega 11 preživelo rat.

Među malobrojnim banatskim Jevrejima koji su preživeli rat je i Teodor Kovač, čija porodica je živela u Novom Kneževcu. Rođen 1924. deportaciju je izbegao jer je u to vreme bio maturant Gimnazije u Novom Sadu. Tu mu se pridružio i brat koji je uspeo da pobegne iz voza koji je vozio Jevreje u logore. Ipak uhapšeni su u Novom Sadu dakle su odvedeni u logor u Zrenjanin. Posle četiri meseca su pušteni i uspeli su, uz veliku muku i konstantno skrivanje, da dočekaju kraj rata. Kovač je posle rata završio medicinu i radni vek proveo je kao lekar.

U Kikindi danas ima tridesetak sugrađana koji su Jevreji. U jevrejskoj organizaciji i dalje će obeležavati važne verske i istorijske datume , a tokom “Dana ludaje” planirana je izložba “Dani jevrejske kulture”.