Obeleženo 250 godina od rođenja dr Pavla Kenđelca

U Kikindi je obeleženo 250 godina od rođenja teologa i naučnika dr Pavla Kenđelca. Predstavnici ADZNM „Gusle“ postavili su venac na spomenik čuvenom Kikinđaninu, koji se nalazi u porti Srpske pravoslavne crkve, u centru grada. Ovom prilikom okupljeni su se prisetili lika i dela značajnog Kikinđanina.

Dr Pavle Kenđelac bio je jedan od najobrazovanijih Srba. Prvu knjigu objavio je 1811. godine u Budimu, a ona je ujedno bila i udžbenik u Velikoj narodnoj školi u Beogradu. U domaćoj i evropskoj nauci, Pavle Kenđelac je poznat po tome što se bavio velikim pitanjima društvenih i prirodnih nauka. Iza njega je ostalo dosta tekstova iz tih oblasti, kao i iz teologije. Bio je i prvi profesor bogoslovije u Temišvaru, istakao je publicista Dušan Dejanac.

Njegov otac Hristifor Kenđelac je 1751. godine doveo Srbe pomorišce dolinom reke Galadske, do brdašca Hekeide. Na tom mestu je podignuta Srpska pravoslavna crkva oko koje je počelo širenje naselja, koje je nazvano Velika Kikinda. Spomenik dr Pavlu Kenđelcu pre 20 godina podiglo je ADZNM „Gusle“.

Kao čovek modernih pogleda, koji je proputovao celu Evropu, Kenđelac je hteo da uvede promene i pomogne da se popravi život Kikinđana.

Predstavnici ADZNM „Gusle“, koje ove godine obeležava 140 godina postojanja, ističu da i u današnjem vremenu postoje ljudi poput Kenđelca koji se zalažu za napredak Kikinde i koji rade na tome. Uspomenu na ovog znamenitog Kikinđanina treba čuvati za generacije koje dolaze.