Obeleženo 20 godina od bombardovanja Kikinde

Obeleženo 20 godina od bombardovanja Kikinde

Članovi udruženja “Srpskih ratnih veterana”, SUBNOR-a, porodice poginulih i nestalih sugrađana i građani,kod spomenika poginulim i ,nestalim borcima Kikinde od 1991. – 1999. godine. paljenjem sveća obeleželi su dvadesetogodišnjicu od bombardovanja Kikinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Dobrom odbranom oiz našeg grada izbegnuta su veća razaranja koja su se mogla destiti. Fizička razaranja posle ovog vremenskog perioda nisu toliko vidljiva, ali ostala su u našim srcima. Sećanjem na dan bombardovanja želimo da edukujemo i mlade generacije da je naša zemlja tada napadnuta bez ikakvog osnova. Posle dve decenije mi možemo da oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo – istakao je Vladimir Radojčić iz Udruženja “Srpskih ratnih veterana”.

Bombe na Kikindu bacili su pripadnici lovačko-bomarderske eskadrile španske vojske. U kasarni je tokom tokom bombardovanja bilo 12 vojnika.Jedna bomba pala je na tadašnji magacin za municiju, a druga na Centar za obuku pasa. Prostori koji su uništeni bili su prazni. Nedeljko Miladinov, rezervni kapetan prve klase priseća se šta je zatekao u kasarni nakon razaranja:

Zatekli smo kratere od bombi. Tu noć bombardovanja bio sam stacionaran u Vrbici. Ujutro kada sam ustao prva vest koju sam čuo bila je da je Kikinda bombardovana što me je jako potreslo.

Okupljenima je podeljena kopija mete odnosno targeta koju su građani nosili u mesecima dok su trajali napadi.