Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se u više od 100 zemalja širom sveta u cilju da se utiče na ljude da se ujedine i deluju kako bi se obezbedila čistija, zelenija i sjajnija budućnost za sebe i buduće generacije.I grad Kikinda pridružio se gradovima i opštinama u Srbiji u kojima je on obeležen.

 

 

 

 

 

 

 

-Prvi put Svetski dan životne sredine Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj obeležava zajedno sa učenicima OŠ “6. oktobar”. Đaci ove škole odazivaju se svim ekološkim aktivnostima koje organizujemo. Cilj obeležavanja je da ukažemo na poštovanje prema prirodi i ulogu pojedinca u zaštiti prirodnih vrednosti – rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naša sagovornica prokomentarisala je i dešavanja u proteklom periodu poput pomora pčela i slučaja skladištenja nedozvoljene ambalaže u bivšoj fabrici “Hemik”.

-Poručujem sugrađanima da nema razloga za brigu. U istom momentu desilo se više stvari koje ističem uzročno-posledično nisu povezane. Apsolutno nema mesta strahu ili panici – dodala je Miroslava Krnić.

Učenici OŠ “6.oktobar” imali su priliku da premijerno odgledaju predstavu “Najbolji prijatelji zauvek” u izvođenju glumaca “Dah” teatra. U komadu se šalju jasne poruke o ekološkoj svesti i prijateljstvu.

-Poruka predstave je čuvajmo životnu sredinu i prijatelje. Glume četiri mlada glumca koji su prijatelji i dolaze u sukob. On se na kraju razrešava na potpuno neočekivani način uz epilog da je prijateljstvo ipak najvažnije – objasnio je Dančika Đukičin iz “Dah” teatra.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je “Zagađenje vazduha”. Ovaj dan prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kog Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.