Obeležen dan stradanja Velikokikindskog partizanskog odreda

Pre 77 godina, 4. avgusta, na Simićevom salašu poginula je glavnina Velikokikindskog partizanskog odreda. U znak sećanja na poginule partizane vence su položili predstavnici: Grada Kikinde, SUBNORA, udruženja Srpski ratni veterani, udruženja potomaka ratnika 1912-1920.

Nakon što je 28. jula 1941. godina na nekadašnjem Jakinom salašu osnovan Velikokikindski partizanski odred borci koji su mu pristupili izveli su nekoliko diverzantskih akcija. Nemci su nakon toga počeli intezivnu potragu za partizanima koji su sklonili na Simićev salaš na putu između Kikinde i Bašaida.

 

-Nemci su bili dobro obavešteni. Policijske snage su procenile da će im biti teško sa dobro organizovanim odredom, pa su u pomoć pozvani pripadnici Vermahta. Direktna borba dogodila se 4. avgusta u sedam sati i trajala je dva sata. Poginulo je 11 boraca ovog odreda – rekao je Lazar Demić, istoričar.

Na Simićevom salašu izginuli su komandant Uglješa Terzin i politički komesara Rada Trnić. Osim njih streljani su vlasnik salaša i posluga koja se zatekla na ovom mestu. Do kraja rata život za slobodu dalo je oko 600 stanovnika našeg grada.