Obećanje ispunjeno: “Tozi” pušten gas, u toku tehničke pripreme za ponovno pokretanje proizvodnje

Fabrici crepa i pločica “Toza Marković” u petak je pušten gas nakon što je pre mesec dana, isporuku tog energenta obustavilo JP Srbijagas, većinski vlasnik kikindske fabrike, zbog duga od 8,5 miliona evra. Sada se u “Tozi” obavljaju pripreme za nastavak proizvodnje, kaže za TV Kikinda Zoran Sredojev, predsednik  Organizacije nezavisnog sindikata ”Toza Marković’. 

Ove nedelje vršimo tehničke pripreme za zagrevanje peći, za paljenje peći. Imamo dve vrste peći, za finu keramiku tj proizvodnju pločica i peći koje su za proizvodnju crepa. Razlika je u pripremama. Peć za pločice se zagreva desetak dana, a za crep dve nedelje, tako da je realno da krajem ovog meseca dobijemo nove pločice, a početkom sledećeg meseca da počne da izlazi pečen crep. Razgovor koji smo imali sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem na ovu i ostale teme, za sada se drži dogovora i ispoštovao je sve što smo dogovorili. Sačuvali smo sve zaposlene, sve vreme su bili ovde, biće redovno plaćeni, nije bilo prinudnog odmora, osim želje radnika da iskoriste redovan odmor, gde im se izašlo u susret.  Ono što smo dogovorili i u čemu nas je podržala ministarska energetike to je da dobijemo gas, jer bitno je da proizvodnja počne.Prošle nedelje smo krenuli sa prodajom, dopustili smo da komercijala radi svoje poslove, direktori svoje, navodi Sredojev.

U “Tozi Markoviću” zaposleno je oko 500 radnika koji sa zebnjom i nadom iščekuju dalji razvoj situacije.

Zarade ni kod prethodnog rukovodstva nisu kasnile, otežana je bila isplata zarada zbog blokade koja je postojala, tako da tu nismo imali nekih velikih problema. Taj ritam je nastavljen. Ovog meseca je država učestvovala sa 15.450 dinara u toj zaradi, konačni obračun biće do kraja meseca. Takođe, bitno je da ne kasnimo u porezima i doprinosima, zdravstveno osiguranje funkcioniše bez ikakvih zastoja. Ljudi su dobili optimizam i nadu da će produžiti rad u ovoj fabrici, ovo je dosta stari kolektiv, većina radnika ima preko 30 godina staža, ukazuje Sredojev.

Nakon smene rukovodstva, za v.d. direktora fabrike imenovan je Branislav Bandić iz Novog Sada, mašinski inženjer zaposlen u Srbijagasu koji je u prethodnom sazivu Pokrajinske vlade bio pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, a prethodno direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada. U sindikatu navode da su imali sastanak sa novim direktorom.

Novom direktoru je danas tek sedmi radni dan. Treba vremena da se upozna sa problemima i kolektivom. Mlad je čovek, smiren, optimističan, verujem da može to da iznese, konstatuje prvi čovek fabričkog sindikata.

Podsetimo da je fabrika Toza Marković 2016. godine izašla iz stečaja. Tada je većinski vlasnik postalo JP Srbijagas, a “Toza” je u obavezi da ispunjava unapred pripremljen plan reorganizacije koji je na snazi.