Obavezno prijavljivanje sezonskih radnika putem portala

U organizaciji Regionalne privredne komore i NALED-a u Kikindi je danas predstavljeno korišćenje portala www.sezonskiradnici.gov.rs namenjenog poslodavcima. Pravna lica i poljoprivredna gazdinstva koji angažuju sezonske radnike u poljoprivredi i na drugim poslovima od ove godine sezonce će prijavljivati preko portala. Šta će to značiti za poslodavce i koje su njihove obaveze okupljenima u Regionalnoj privrednoj komori obrazložio je Miroslav Rajlić, NALED konsultant:

 

 

 

 

 

 

 

-Sezonski radnici su zamerali to što nemaju rešeno zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu ili profesionalnog oboljenja. Novim zakonom konačno je uvažena činjenica da poslovi u poljoprivredi imaju drugačiju dinamiku koja se razliku od drugih poslova na radost i poslodavaca, ali i sezonaca. Poslodavac je u mogućnosti da iz dana u dan prijavljuje i odjavljuje radnike u zavisnosti od potreba i vremenskih prilika.

Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima predvideo je da se sezonski radnici prijave elektronski, a obaveza poslodavca je da se registruje. To, prema rečima, Rajlića zahteva minut vremena:

-Nakon registracije treba u kalendaru iz dana u dan da upisuju broj angažovanih radnika. Postoji mogućnost da se svakodnevno do 10 sati prepodne koriguje broj radnika u odnosu na prethodni dan

Sezonski poslovi počeće vrlo brzo tako da je i registrovanim poljoprivrednicima važno da znaju šta treba da rade.

Problem sa angažovanjem sezonske radne snage imali smo u ranijem periodu, a u predstojećem će biti sve veći. Sa jedne strane poljoprivredna gazdinstva u ulozi poslodavaca smatraju da je to nov namet, a sa druge strane sezonci će biti osigurani i imaće neku vrstu sigurnostiistakao je Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.

Planirano je i da Gradska uprava obezbedi zaposlene koji će moći da izađu u susret poljoprivrednim proizvođačima prilikom uposlenja sezonskih radnika.

Planirano je da u 2019. godini, na osnovu svih prijava, Nacionalna služba za zapošljavanje uradi spisak osoba koje se bave sezonskim poslovima. Nezaposleni koji budu angažovani na sezonskim poslovima bez obzira na to što rade neće biti skinuti sa evidencije nezaposlenih, niti će im biti ukinuta materijalna nadoknada ili socijalna pomoć – dodao je Tibor Horvat, direktor RPK.

Neto nadoknada ne može da bude manja od 155, 3 dinara za sat kolika je i za sve ostale zaposlene u Srbiji. Na ime poreza i doprinosa dnevno po radniku poslodavci treba da izdvoje 303 dinara.