Oaza mira i spokoja, jezero “Laguna” u BVS-u

Žitelji Banatskog Velikog Sela kao najlepši deo svog sela ističu ribolovačku oazu, jezero „Laguna“. Članovi Udruženja ribolovaca koji nosi isti naziv, godinama održavaju ovaj prostor i prilagođavaju ga različitim manifestacijama. Svakodnevno su gotovo svi punktovi u priobalju zauzeti, što govori o atraktivnosti samog mesta.

Jedno od najatraktivnijih ribolovačkih destinacija, u SBO prema tvrdnji kako samih meštana, tako i gostiju koji dolaze sa raznih strana i iz raznih krajeva je oaza „Laguna“ u BVS-u. Tokom ovog perioda godine mesto obilaze pasionirani pecaroši, članovi drugih pecaroških udruženja ali i zaljubljenici u prirodu, objašnjava predsednik udruženja ribolovaca “Laguna” Branko Glišić.  Jezero “Laguna”je revir koji je veoma “mlad” i jos je u izgradnji i prostire se na nekih 2 – 2,5 ha i poribljeno je saranskom ribom:

-Prosečna dubina je metar devedeset. Zastupljene su vrste šaran, smuđ, som, amur, bela riba. Uglavnom se sva riba vraća, sem bele  ribe.

Članovi udruženja su se pobrinuli, kako bi ribolovcima bilo što zanimljivije i da ceo prostor podseca na pecanje na divljim vodama, da u vodi budu zastupljeni autohtoni sarani takozvani “vretenari” koji su ostali jos od ranije, dok je na mestu jezera bila bara.

U vodi ima i kapitalnih primeraka, poput šarana koji teže više desetina kilograma. Pravilo ovog jezera je da za sve koji upecaju ribu težu od dvadeset kilograma, tu ribu mogu da nose, a na vidnom delu u udruženju nalaze se trofejni primerci.

Kako Glišić dodaje u svojoj izjavi za TV Rubin, što se tiče posećenosti, sve više je zainteresovanih izletnika, koji često dolaze na celodnevni boravak:

-Baš smo posećeni. Najviše dolaze Rumuni. Prezadovoljni su ambijentom, našom gostoprimljivošću, uslovima. Dolaze nam i iz Bosne i Hercegovine, iz Mađarske, a u najavi su i gosti iz Nemačke.

Nedavno je na ovom mestu bilo organizovana proslava Dana sela uz kuvanje riblje čorbe, a u najavi je i održavanje slikarske kolonije i rok večeri baš pod okriljem Lagune.

 

Inače, iako Glišić nije želeo baš u potpunosti da otkriva planove, moguće je da će na ovom mestu biti postavljene i brvnare, za porodični smeštaj, tokom letnjih meseci, što bi upotpunilo ponudu „Lagune“ koja se već nalazi na mapi atraktivnih turističkih destinacija.