O Domu vojske u Narodnoj Skupštini

Zgrada u ulici Kralja Petra Prvog 37 od kada je izgrađena 1910. godine ima istu namenu. Do Drugog svetskog rata bila je oficirski dom, a u prizemlju su se nalazili lokali i kafana. Posle Drugog svetskog rata preimenovana je u Dom vojske, a danas se u Master planu Ministarstva odbrane vodi kao Klub vojske. Od kada je vojska iseljena iz Kikinde i ova zgrada propada.U prizemlju nema ničega, a na spratu se nalazi Regionalni centar Ministarstva odbrane.


Skoro deceniju objekat koji ima 1.055 kvadrata je ograđen jer sa njega otpada fasada, a upravo na činjenicu da zgrada u užem centru grada propada i urušava se ukazala je narodna poslanica Aleksandra Majkić na zasednju Narodne Skupštine Republike Srbije.
-Objekat bivšeg Doma vojske u Kikindi najpre je procenjen na 450.000 evra, a potom na 360.000 evra. Ta suma je nerealna jer je zgrada u veoma lošem stanju pošto se godinama u nju nije ulagalo. Nekadašnji dom je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika pa samo uređenje fasade košta nekoliko desetina hiljada evra. Grad je zainteresovan za njegovu kupovinu, ali uz povoljnije uslove i uz otplatu koja će trajati duže od pet godina – istakla je Aleksandra Majkić.


Odgovorio joj je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
-Cenu objekata određuje Poreska uprava i tu vojska ne može ništa da promeni. Lokalna samouprava ima pravo prečeg kupovine, a ukoliko nije zainteresovana onda se izlazi na tržište. Ako ni tada nema zainteresovanih cena na sledećoj prodaji umanjuje se za 20 odsto. To je zakonska procedura koju moramo da poštujemo – rekao je Vulin.

Od oko 500 objekata u vlasništvu Ministarstva odbrane svega 80 je prodato. Među njima je i Manjež koji je otkupila lokalna samouprava i nalazi se u okviru nekadašnje kasarne “Servo Mihalj”. Od prošle godine u njemu je Muzej “Terra”. Manjež je arhitektonsko blago i kao objekat nalazi se u planskim dokumentima Kikinde iz 1871. godine. Kopija je bečke hale koje su podizane za trenige konja Autro-ugarske vojske.
Vojska je iz kikindske kasarne iseljena 2000. godine i od tada su objekti na površini od 40 hektara prazni.