Novu godinu započeli na najhumaniji način.

Crveni krst je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovao prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je dragocenu tečnost uspešno dalo 68, a 6 je odboiijeno iz zdravstvenih razloga.

U prostorijama Crvenog krsta i ovoga puta su se Kikinđani odazvali pozivu u nameri da pomognu svima kojima je krv potrebna, navela je sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac:

-Mogu da kažem da smo izuzetno zadovoljni odzivom. Praznici su u toku, a veliki broj davalaca se odlučio da dođe i učestvuje u akciji. Želim srećnu Novu godinu svim hunanim ljudima, takođe im želim dobro zdravlje. Ono što ćemo mi kao Crveni krv nastojati  i ove godine da uradimo,  to je da odgovorimo zadatku i da obezbedimo  dobre uslove, kako bi davaocima bilo što prijatnije.

Zbog većeg broja prijavljenih i relativno manjeg broja medicinskog osoblja, akcija je trajala sat vremena duže. Krv može da da zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i kontrolom hemoglobina utvrdi da davanjem krvi neće ugrozitio sebe niti osobu kojoj je krv potrebna. U Srbiji muškarci mogu da daju krv svaka 3 meseca, a žene svaka 4 meseca. Živojin Stanaćev dao je dragocenu tečnost 120 puta:

-Do sto davanja  mi je satisfakcija bila da dođem do te cifre. Sada sam stariji i nisam na svakoj akciji prisutan, ali se ipak odazivam. Još kao mali sam imao željju da budeo davalac krvi i evo, više od 30 godina ispunjavam samom sebi želju i  na taj način pomažem drugima.

 

 

Humani sugrađani su započeli godinu humanim gestom, ulepšali su dan kako sebi tako i drugima. Iz organizacije Crvenog krsta su pozvali sve humane ljude koji su u mogućnosti, da se priključe sledećoj akciji, koja će biti organizovana u prostorijama Crvenog krsta 21. januara, u  periodu od 9 do 12 sati.