Novogodišnji bazar u OŠ “Vuk Karadžić”


U OŠ „Vuk Karaddžić“ tradicionalno je organizovan Novogodišnji bazar, koji su pripremili učenici i njihovi ućitelji. Namera je bila da se pokaže kreativnost najmlađih, a ujedno je iskorišćen termin i da se promoviše školski list „Vukov osnovac“

Novogodišnji bazar, rekla je direktorica škole Olivera Lazić,  kao jedna od aktivnosti predstavlja obeležje OŠ „Vuk Karadžić“u okviru koje učestvuju đaci nižih razreda, a sa ciljem da se predstavi mali omaž svega što se u školi radi, u okviru nastavnog i vannastavnog programa:

-Ovo je tradicija u školi i tako smo to i upriličili danas. Sada deca nemaju neke velike obaveze, pa smo se i organizovali. Ovde je sve što smo sa učenicima pripremili za bazar. Novogodišnje đakonije, nekakve rukotvorine, ukrasili smo salu. Ove godine imamo i goste iz PU “Dragoljub Udicki”.

Ujedno je i predstavljen prvi put štampani elektronski časopis „Vukov osnovac“, koji je osmišljen prošle godine. Urednici su profesori srpskog jezika, a časopis predstavlja modernizovanu verziju osnovca u okviru kog veliki broj đaka piše priloge, intervjuiše nastavnike i ima ulogu novinara reportera. Novinarska sekcija je postojala od osnivanja škole, tvrdi nastavnica srpskog jezika i kjniževnosti, inače doktor filoloških nauka Nataša Ivetić, koja je jedna od pokretača lista:

Od kad je osnovana ova škola, postojala je novinarska škola, ali je od devedesetih nije bilo. Nije bilo sredstava. Prošle godine  smo se ponovo organizovali i pokrenuli smo novinarsku sekciju. Ovaj časopis baštini tradiciju nekadašnje novinarske sekcije ali je ipak drugačiji. Više je istraživačkog karaktera.

 

Sekcija broji oko petnaestak članova, učenika šestog, sedmog i osmog razreda, koji na ovaj način uče posebne veštine, kada je komunikacija u pitanju, pri čemu se misli na proširenje vokabulara, ali i na što svedeniju formu pisanog teksta, koji obuhvata celinu informecije.